27 juni: prikactie en manifestatie in het primair onderwijs

Dinsdagmiddag 27 juni overhandigde het PO-front de petitie voor een hoger lerarensalaris en minder werkdruk in het primair onderwijs aan de politiek in Den Haag. Op deze pagina vindt u allerlei informatie over de manifestatie, de petitie en de bijbehorende prikactie.

Lees het liveblog terug voor de hoogtepunten van deze unieke dag.

Manifestatie 27 juni

Dinsdagmiddag 27 juni overhandigt het PO-front de petitie aan de politiek in Den Haag.

Op de website van PO-front staat het globale programma. Het is belangrijk dat de organisatie zicht heeft op het aantal te verwachten deelnemers. Dus meld je aan!

Naar website PO-front

Politici nemen petitie PO-front in ontvangst

Op de onderwijsmanifestatie op het Malieveld in Den Haag neemt een delegatie van politici dinsdag de petitie van het PO-front in ontvangst. De politieke delegatie bestaat uit Bente Becker (VVD), Paul van Meenen (D66), Michel Rog (CDA), Eppo Bruins (ChristenUnie), Jesse Klaver (GroenLinks), Emile Roemer (SP), Lodewijk Asscher (PvdA) en Tunahan Kuzu (DENK). De presentatie van het podiumprogramma is in handen van Barbara Barend.

Meld je bus aan!

Komen jullie als groep met een eigen bus? Geef dit dan aan de organisatie door, zodat er voldoende parkeerplaatsen geregeld kunnen worden. Het regelen van vervoer is op eigen initiatief en eigen kosten.

Let op: de contactpersoon die via het aanmeldformulier wordt doorgegeven moet ook op de manifestatie zelf aanwezig zijn!

Meld je bus aan

Prikactie

Om de boodschap kracht bij te zetten, organiseren leraren op dinsdag 27 juni een prikactie: 1 uur voor goed onderwijs.

Wat zouden scholen in dat uur kunnen doen? Kijk op de website van PO-front.

In deze handleiding vindt u informatie over waar u aan moet denken bij de prikactie en hoe dit juridisch allemaal werkt.

Download de handleiding

Opvangplicht

De partijen van het PO-front vragen schoolbesturen om op 27 juni pragmatisch om te gaan met de opvangplicht en iets te regelen voor de ouder die dat echt niet zelf kan. Juristen zijn het er op dit moment niet eens over of schoolbesturen tijdens de prikactie nu wel of geen opvangplicht voor leerlingen hebben als ouders daar echt niet zelf voor kunnen zorgen. Het schoolbestuur is er in ieder geval voor verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat ouders ruim van tevoren op de hoogte zijn gesteld van de actie en wat die betekent voor hun kinderen.

Petitie

Onderwijs is het fundament van onze samenleving, maar de kwaliteit staat onder druk. Er dreigt een ernstig lerarentekort in het primair onderwijs. Het is vijf voor twaalf in het primair onderwijs.

Teken de petitie, omdat leraren in het primair onderwijs recht hebben op een eerlijk salaris en minder werkdruk; en alle kinderen recht hebben op de best mogelijke leerkracht!

Teken de petitie

PO-front

Het PO-front is een uniek samenwerkingsverband van de actiegroep POinactie met onderwijsbonden, de schoolleiders en schoolbesturen. Een breed gedragen intiatief dat pleit voor forse investeringen in het basis- en speciaal onderwijs. Het gaat om: POinactie (actiegroep met een facebookcommunity van 40.000+ leraren), Algemene Onderwijsbond, Algemene Vereniging van Schoolleiders, CNV Onderwijs, Federatie van Onderwijsvakorganisaties, FNV en PO-Raad.

      

Nieuwsberichten

Een selectie van de nieuwsberichten van deze website over de actie van PO-front.

Waarom de functiemix het lerarentekort níet oplost
29-06-2017
Naast overweldigende steun voor de roep om een hoger lerarensalaris, valt ook kritiek te horen. Critici stellen dat hiervoor geen extra geld nodig is maar dat schoolbesturen zelf de zogenoemde functiemix moeten uitvoeren. Probleem opgelost? Absoluut niet, legt de PO-Raad uit. Dit is een rookgordijn. De mythe ontrafeld.

Beloning primair onderwijs tot 25% lager dan voortgezet onderwijs
26-06-2016
Het salaris voor een leraar in het primair onderwijs is tot 25% lager dan dat voor een leraar in het voortgezet onderwijs. Dat blijkt uit de brief die de bewindslieden van OCW op 26 juni naar de Tweede Kamer sturen. Ze leggen de verantwoordelijkheid voor het salaris voornamelijk bij de sociale partners, terwijl de ruimte voor werkgevers en werknemers wordt bepaald door de financiële kaders van de overheid. Leraren in het primair onderwijs voeren deze week actie tegen de lage beloning en de hoge werkdruk in de sector.

Vakbonden kondigen collectieve actie op 27 juni aan
23-06-2017
De PO-Raad heeft vandaag een formele aankondiging van de collectieve actie ontvangen van de onderwijsvakbonden AOb, CNV onderwijs, AVS, FvOv en FNV. De bonden roepen hun leden op tot een collectieve actie op dinsdag 27 juni a.s. om gedurende het eerste uur geen lesgevende taken te verrichten.

Handleiding voor schoolbesturen bij de prikactie (versie 3, 21 juni)
21-06-2017
Op dinsdag 27 juni zullen veel basisschoolleerkrachten in Nederland een uur later starten met hun les dan normaal. Als PO-Raad en lid van het PO-Front steunen wij deze actie. We krijgen ondertussen al veel vragen over de actie. De belangrijkste vragen hebben we op een rij gezet in een handleiding om de leden van de PO-Raad optimaal te ondersteunen.

Programma manifestatie 27 juni is bekend
20-06-2017
Dinsdagmiddag 27 juni overhandigt het PO-front de petitie aan de politiek in Den Haag. Op de website van PO-front staat het globale programma. Op die pagina kunt u ook doorgeven met hoeveel mensen uw school/scholen wordt vertegenwoordigd tijdens de manifestatie. Het is belangrijk dat de organisatie zicht heeft op het aantal te verwachten deelnemers.

Veel scepsis over Asschers plan verhogen lerarensalaris
19-06-2017
Vanuit de Tweede Kamer en diverse onderwijsorganisaties is sceptisch gereageerd op het plan van demissionair minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher om de salarissen van leerkrachten in het basisonderwijs te verhogen. Asscher kondigde afgelopen zaterdag in het AD aan meer geld te gaan reserveren, wanneer er met Prinsjesdag nog geen kabinet is.

Álle onderwijssectoren zeggen: investeer in primair onderwijs!
14-06-2017
Werkgevers en werknemers in alle onderwijssectoren roepen op meer te investeren in het primair onderwijs. De partijen, verenigd in de Stichting van het Onderwijs (SvhO), scharen zich hiermee achter de roep van het PO-front voor een eerlijker salaris en minder werkdruk voor leerkrachten in het primair onderwijs.

Wat doen jullie in het kader van de prikactie op 27 juni? (alleen voor leden PO-Raad)
08-06-2017
Leraren in het primair onderwijs komen in actie. Ter informatie en inspiratie - voor andere leden van de PO-Raad - kun je bij dit bericht aangeven wat jullie hebben afgesproken in het kader van de prikactie op 27 juni.

Volop aandacht in de media voor petitie en prikactie PO-front
07-06-2017
Verschillende media besteden vandaag aandacht aan de petitie en prikactie van het PO-front. Op dinsdagavond 6 juni kondigde Thijs Roovers (PO in actie) beide acties aan in Jinek. PO-Raad-voorzitter Rinda den Besten legde vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal uit waarom de PO-Raad de acties volledig ondersteunt.

PO-front kondigt petitie en prikactie op 27 juni aan
06-06-2017
Op dinsdag 27 juni zullen veel basisschoolleerkrachten in Nederland een uur later starten met hun les dan normaal. Dat kondigde PO in actie gisteren aan in Jinek. De organisaties die verenigd zijn in het PO-front zullen op deze dag bovendien een petitie aanbieden in Den Haag. Hierin roepen zij de politiek op om in het regeerakkoord extra geld vrij te maken voor eerlijke en rechtvaardige salariëring en minder werkdruk in het primair onderwijs.

In de media

Een kleine greep uit opvallende berichten van on-line media. 

Ook christelijke leerkrachten gaan staken (Nederlands Dagblad)
23 juni 2017
Een meerderheid van de christelijke basisscholen gaat dinsdag uit protest tegen de werkdruk en lage salarissen een uur later open.

Compilatie 'Avondvierdaagse' (YouTube)
19 juni 2017
Video met leraren die zich in de vrije uurtjes inzetten om handtekeningen op te halen.

Keynote speech Rinda den Besten op het PO-Raad congres 'Kleurrijk in Onderwijs' (YouTube)
16 juni 2017
De voorzitter van de PO-Raad spreekt over de stand van zaken in het primair onderwijs. Vanaf de 12e minuut vertelt ze ook over de actie van het PO-front. 

Katja Schuurman voor POinactie (YouTube)
16 juni 2017
"We worden er allemaal beter van, van goed onderwijs!" Katja Schuurman deelt haar mooiste herinneringen met ons. 

'Miljarden extra voor onderwijs, dat is niet reëel' (Algemeen Dagblad)
16 juni 2017
Basisonderwijs, houd niet steeds de hand op voor geld, maar laten we samen op zoek gaan naar andere oplossingen om de werkdruk te verlagen en het lerarentekort op te lossen. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) heeft de knuppel in het hoenderhoek gegooid op een congres voor schoolbestuurders. ,,U vraagt miljarden, maar laten we elkaar niet voor de gek houden. Dat is niet reëel.’’

Jan Kooijman voor POinactie (YouTube)
16 juni 2017
"Niemand wil dat de allerleukste juffen en meesters afvloeien naar andere beroepen. Dat zou eeuwig zonde zijn." 

We hebben niet genoeg over voor ons onderwijs (Volkskrant)
8 juni 2017
Politiek en samenleving doen er verstandig aan de ijle noodkreten uit het onderwijs zeer serieus te nemen.

PO in actie-ouders (Facebook)
Vanaf 14 april 2017
Leraren, ouders en leerlingen werken samen: op scholen in het hele land worden handtekeningen verzameld voor www.pofront.nl/petitie . Voor goed onderwijs door minder werkdruk en een eerlijk salaris.
De ouderpagina van PO in actie is gestart om ouders van kinderen in het primair onderwijs op de hoogte te houden van wat er momenteel speelt binnen het primair onderwijs.

Hebt u een leuke of interessante toevoeging op deze berichten, geeft het door aan Harm van Gerven.