Aanbevolen
-
De zogenaamde Prestatieboxmiddelen worden na 2020 voor een belangrijk deel toegevoegd aan de lumpsum voor het primair onderwijs. Het andere deel van het geld gaat via een aanvullende bekostigingsregeling naar de scholen. Dat heeft minister Arie Slob (Onderwijs) voorgesteld aan de Tweede Kamer. De PO-Raad stelt vast dat het belangrijk is voor scholen dat dit geld beschikbaar blijft voor hun verdere ontwikkeling.
-
Het beschikbare geld voor primair en voortgezet onderwijs is niet voldoende om de door politiek en samenleving gestelde ambities te realiseren. Dat constateert onderzoeksbureau McKinsey & Company in het rapport ‘Een verstevigd fundament voor iedereen’. De onderzoekers zien dat de resultaten van het primair en voortgezet onderwijs onder druk staan, scholen minder goed presteren en de verschillen tussen scholen groter worden. De PO-Raad herkent deze conclusies. Forse structurele investeringen zijn nodig voor een verbeterslag van het onderwijs. Minister Arie Slob (Onderwijs) bevestigt ook de zorgen uit het onderzoek, maar kiest vervolgens niet voor een integrale aanpak met structurele investeringen.
-
Schoolbesturen mogen ook over 2020 de voorziening groot onderhoud op de zelfde wijze opbouwen zoals zij dat in voorgaande jaren hebben gedaan. Op verzoek van OCW en de Raad voor de...
-
De PO-Raad onderschrijft de oproep van diverse maatschappelijke organisaties dat kinderen niet van extra activiteiten op school mogen worden uitgesloten, ook al betalen hun ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet. De PO-Raad en haar leden hebben daarom een jaar geleden hiertoe een richtlijn opgesteld voor scholen.
-
De meeste scholen vragen jaarlijks bij de start van het nieuwe schooljaar om een vrijwillige bijdrage van ouders. Eind november stelde de PO-Raad met haar leden en Ouders & Onderwijs hiervoor een richtlijn op. Drie vragen hierover.
-
Scholen in het primair onderwijs moeten de komende zomervakantie alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat tienduizenden leerlingen bij de start van het nieuwe schooljaar zonder leraar zitten. Zij komen nu nog zo’n 3500 leraren tekort. Dat blijkt uit onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek in opdracht van de PO-Raad.
-
Het kabinet gaat met hulp van de Inspectie van het Onderwijs signaleringswaardes opstellen voor reserves van schoolbesturen, van primair tot hoger onderwijs. Dit moet ervoor zorgen dat eerder inzichtelijk wordt wanneer zij onnodig hoge reserves aanhouden. Dat maakten ministers van Onderwijs Ingrid van Engelshoven en Arie Slob onlangs bekend in een brief aan de Tweede Kamer.
-
Het actieleernetwerk verantwoording zoekt dat de komende maanden uit. Binnen het traject ‘Regie op verantwoording’ werken schoolbesturen samen in een actieleernetwerk aan de ontwikkeling van verantwoording in het primair onderwijs. Eind maart kwam het netwerk van bestuurders voor het eerst samen. Op welke thema’s zetten zij de komende tijd in?
-
Door de voorzichtige bestedingscultuur bij zowel schoolbesturen, schoolleiders, medezeggenschapsraden en Raden van toezicht terug te dringen en een benchmark te ontwikkelen voor financiële reserves, wil de PO-Raad samen met haar leden onnodige reserves in het primair onderwijs terugdringen. Een hackaton moet daarnaast leiden tot antwoorden op ingewikkelde financiële vragen over de sector waarop nu geen pasklaar antwoord is.
-
De definitieve herverdeling van achterstandsmiddelen komt met name bij asielzoekersscholen en hun besturen hard aan. Diverse besturen zien hun budget met tientallen procenten verminderen en gaan er tot ruim vier ton op achteruit. Dat betekent veel gedwongen ontslagen, minder ondersteuning voor de leerlingen en grotere groepen. Dit terwijl de problematiek van de kinderen nog altijd even groot is.