Aanbevolen
-
De PO-Raad is tegen het wetsvoorstel om aparte opleidingsroutes voor het jonge of oudere kind mogelijk te maken. De sectororganisatie vindt dat een versmalling van bevoegdheden niet bijdraagt aan kwalitatief goed onderwijs en een betere arbeidsmarkt. Ook de Vereniging Hogescholen, de Algemene Onderwijsbond (AOb) en het Lerarencollectief zijn kritisch op het wetsvoorstel.
-
Ben je bezig met een verbetertraject binnen je bestuur of school? Kijk dan eens op het nieuwe platform van de PO-Raad: www.samenslimmerpo.nl. Met kennis van experts, praktijkverhalen van onze leden en tools om aan de slag te gaan met de actuele vraagstukken in onze sector. Om ‘samen slimmer’ te worden en te leren van elkaar!
-
Met een tekort van 13 procent in het regulier onderwijs en 20 procent in het speciaal onderwijs staat de continuïteit en kwaliteit van het onderwijs in Almere onder druk. Eind mei presenteerden de schoolbesturen uit Almere hun noodplannen voor de aanpak van het lerarentekort aan minister Slob. Welke uitdagingen liggen er voor Almere en welke oplossingsrichtingen stellen zij voor? Een interview met Herbert Griffioen, voorzitter College van Bestuur van de Almeerse Scholen Groep (ASG).
-
Sinds kort kunnen studenten van sommige pabo's versneld voor de klas staan. Hiervoor dienen zij wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Dit is een van de maatregelen uit de Kamerbrief ‘Extra acties tegen het lerarentekort’ van augustus 2018. Maar wat zijn de verschillen met de zij-instroomroute? En waar moeten schoolbesturen rekening mee houden? De PO-Raad geeft een overzicht van de veelgestelde vragen en antwoorden.
-
De PO-Raad, VO-raad, MBO Raad, Vereniging Hogescholen en de VSNU hebben op 1 april, in aanwezigheid van minister Van Engelshoven van OCW, een gezamenlijke ontwikkelagenda gepresenteerd om te komen tot een effectieve kennisinfrastructuur voor het onderwijs'. Een uniek moment, want voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlandse onderwijs hebben de vijf sectorraden de handen ineen geslagen om de werelden van onderwijs en onderzoek met elkaar te verbinden.
-
Het opleiden en professionaliseren van leraren, schoolleiders en andere medewerkers kan op verschillende manieren. De afgelopen jaren zijn er steeds meer schoolbesturen die ervoor kiezen om dit in ‘eigen huis’ vorm te geven. In deze zogenoemde huisacademies speelt - naast professionalisering - ook het stimuleren van onderlinge kennisdeling een belangrijke rol. Maar hoeveel huisacademies zijn er, hoe zijn zij georganiseerd en met wie werken zij samen? Het Kohnstamm instituut bracht dit in opdracht van de PO-Raad en VO-raad in kaart.
-
Hoe zorg je dat je het werkgeheugen van leerlingen niet overbelast? En hoe laat je nieuwe kennis goed landen? Het boek ‘Op de schouders van reuzen’ van hoogleraar en onderwijs blogger Paul Kirschner, Luce Claessens en Steven Raaijmakers geeft leraren uit het primair onderwijs inzichten uit de cognitieve psychologie. Dankzij financiële steun vanuit tien schoolbesturen, de Pabo Hogeschool Arnhem en Nijmegen, vakblad Didactief en de PO-Raad is dit boek tot stand gekomen en bovendien gratis digitaal beschikbaar.
-
Na het succes van haar bestaande ondersteuningsprogramma voor scholen, werkt de PO-Raad aan een ondersteuningsprogramma voor schoolbesturen die het volgens de inspectie niet goed genoeg doen. Dat is een van de afspraken die de PO-Raad met minister Arie Slob (primair onderwijs) heeft gemaakt in een geactualiseerd bestuursakkoord.
-
Het primair onderwijs heeft in 2027 een tekort van 11.000 leraren. Dat blijkt uit nieuwe ramingen bij de rapportages over de aanpak van het lerarentekort en de voortgang van de lerarenagenda. De mix van maatregelen die is ingezet tegen het lerarentekort, is dus nog steeds keihard nodig. Daarbij staan voor de PO-Raad het verbeteren van het salaris en het verminderen van de werkdruk met stip op één.
-
Een verbeterde beloning voor leraren in het primair onderwijs is nodig om een aantrekkelijk leraarsberoep te creëren voor de huidige en toekomstige leraren. Een van de suggesties die daarvoor wordt gegeven is het afschaffen van de LA-schaal. De PO-Raad is daar niet voor, omdat ze vindt dat het geld slimmer ingezet kan worden om structurele verbeteringen te realiseren.