Aanbevolen
-
Het is een hardnekkig probleem: hoe krijgen we alle kinderen en jongeren in Nederland met succes naar school? Die vraag staat ook dit jaar weer centraal in de Landelijke Actieweek Thuiszitters. In een filmpje vertellen bestuurders uit drie regio's over hun succesvolle aanpak.
-
Goede samenwerking tussen ouders en school bevordert de ontwikkeling, het welbevinden én het schoolsucces van kinderen. Hoe geef je ouderbetrokkenheid op een positieve manier vorm? Een dubbelinterview met Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad en Lobke Vlaming, directeur van Ouders & Onderwijs voor de campagne ‘Samen zijn wij school’.
-
Jeugdhulpverleners en leerkrachten moeten nauwer samenwerken aan de ontwikkeling van kinderen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het bij elkaar brengen van onderwijs, zorg en jeugdhulp en het maken van niet-vrijblijvende lokale afspraken. Dat is de kern van het advies 'Mét andere ogen' dat kwartiermaker René Peeters vandaag overhandigt aan de Coalitie Onderwijs, Zorg en Jeugd.
-
De belangenorganisaties in het primair-, voortgezet en speciaal onderwijs willen een onderzoek laten doen naar de haalbaarheid en wenselijkheid om te komen tot één Wet op het Funderend Onderwijs. Dat zou een einde maken aan allerlei wettelijke belemmeringen. Daardoor kan aan álle leerlingen naar verwachting beter onderwijs op maat worden gegeven.
-
De rol van de intern begeleider is veranderd door de komst van passend onderwijs. Op sommige scholen is de naam van de functie zelfs al aangepast, bijvoorbeeld in coördinator passend onderwijs. Binnenkort start bij Inschool Academie de gelijknamige opleidingsmodule voor ib'ers, waaraan de Landelijke Beroepsvereniging voor Begeleiders in het Onderwijs (LBBO) meewerkte. Vijf vragen aan Engelien Houben-Feddema, ib’er op De Wegwijzer in Soest en als vrijwilliger actief betrokken bij de LBBO, over de veranderingen in haar vak.
-
LECSO, de PO-Raad en de VO-raad leggen in een animatiefilmpje uit waarom we met z'n allen nóg meer moeten samenwerken om mogelijk te maken wat kinderen het allerliefste willen: meedoen! De drie organisaties roepen iedereen op om mee te doen en het filmpje te delen.
-
Welke partij er onderwijsondersteuning of zorg moet bieden tijdens onderwijstijd, hangt af van de ondersteunings- en/of zorgbehoefte van de leerling. In het nieuwe Stroomschema Zorg op school geeft...
-
Passend onderwijs zonder thuiszitters een illusie? Ingrado, Gedragswerk, het Landelijk expertisecentrum speciaal onderwijs (LECSO) en de Landelijke Beroepsgroep Begeleiders in Onderwijs (LBBO) denken van niet. In de brochure 'Concrete aanpak van (dreigend) thuiszitten' hebben deze vier partijen de krachten gebundeld in een gezamenlijke aanpak.
-
Meer focus op wat een kind kan in plaats van wat een kind heeft en meer gepaste zorg voor kinderen met druk, impulsief gedrag of aandachtsproblemen. Dat is het uitgangspunt van het ‘Plan van Aanpak...
-
Terwijl de leerlingen met vakantie zijn, viert passend onderwijs op 1 augustus in stilte haar eerste verjaardag. Dankzij deze wet krijgen kinderen met een beperking meer mogelijkheden in het regulier onderwijs en moeten álle leerlingen het onderwijs en de hulp krijgen die het beste bij hun behoeften aansluiten. De PO-Raad sprak met diverse betrokkenen over een jaar passend onderwijs.