Aanbevolen
-
In iedere klas zit gemiddeld één kind dat thuis is mishandeld, misbruikt of verwaarloosd. Voor kinderen die thuis in de knel zitten, voelt school vaak als een veilige omgeving. Ze hebben vertrouwen in hun leerkrachten en laten veelal bij hen als eerste signalen doorschemeren. Wat kun je als school doen? Daarover gaat het magazine Veilig.
-
Bijna een derde van de leerlingen in het primair onderwijs wordt wel eens gepest op school, één op de veertien zelfs meerdere keren per week. Dat concluderen onderzoekers van vijf samenwerkende Nederlandse universiteiten en het Trimbos-instituut in een vandaag verschenen rapport. Het goede nieuws is dat er iets aan te doen is. Een aantal specifiek op pesten gerichte programma’s blijkt binnen een jaar positief effect te hebben.
-
Anne Arink is ambassadeur sociale veiligheid bij Stichting School & Veiligheid. Ze werkt als adviseur bij CPS Onderwijsontwikkeling en Advies, van waaruit ze schoolteams begeleidt met ‘The Leader In Me’, een groeitraject voor basisscholen dat persoonlijk leiderschap ontwikkelt bij iedereen in en om de school. Het is geschreven op basis van de 7 eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen R. Covey. In het kader van de Week Tegen Pesten sprak de PO-Raad met haar.
-
Leeropbrengsten zijn belangrijk, maar scholen richten zich op veel meer dan dat. Leerlingen die zich bijvoorbeeld niet veilig voelen, niet uitgedaagd of niet begrepen, halen niet het beste uit zichzelf naar boven. Hoe tevreden leerlingen en ouders zijn, is voor scholen een belangrijk gegeven. En een tevreden leerling en ouder zijn bovendien het beste visitekaartje dat je je als school kunt wensen. Vensters heeft handige tools ontwikkeld op het gebied van tevredenheid. Ze staan kosteloos tot uw beschikking in mijn.vensters.nl.