Bijeenkomst Schooladvies en Eindtoets

2018

 • wo
  25
  apr

  Bijeenkomst Schooladvies en Eindtoets

  14:30 - 17:00
  Utrecht
  Georganiseerd door: 
  PO-Raad
  Interessant voor: 
  Bestuurders, Bovenschoolse staf, Overig

  Locatie:

  PO-Raad
  Aidadreef 4
  3561 GE Utrecht

Welke rol moeten schooladvies en eindtoets spelen in de schoolloopbaan van een leerling? Op welke manier draagt een eindtoets optimaal bij aan de kwaliteit van het onderwijs? En, is het meervoudig gebruik van de resultaten van de eindtoets effectief en raadzaam, of oneigenlijk? Hoe verloopt de overgang van het primair naar het voortgezet onderwijs?

Deze en andere vragen staan centraal tijdens een bijeenkomst op 25 april 2018 in Utrecht. We nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn.

Sinds het schooljaar 2014-2015 is de Wet toetsing van kracht. De meest ingrijpende verandering is de rol en het afname moment van de eindtoets. Zo werd de eindtoets verplicht en kregen scholen de ruimte om uit meerdere eindtoetsen te kiezen. Naast de Centrale Eindtoets worden ook eindtoetsen van marktpartijen toegelaten. Maar ook de rol van het schooladvies is ingrijpend veranderd.

Vier jaar na invoering staan we op een cruciaal punt. Dit jaar wordt geëvalueerd wat de effecten van de wet in de praktijk zijn. Vooruitlopend op deze evaluatie wil de PO-Raad graag de brede discussie voeren over de rol van het schooladvies en de eindtoets zodat we weten hoe binnen en buiten de sector tegen dit vraagstuk wordt aangekeken. Deze bijeenkomst is onderdeel van een groter geheel om rond het einde van het jaar te komen tot een standpunt over dit onderwerp.

In deze bijeenkomst willen we dit thema vanuit de verschillende functies in het onderwijs (o.a. bestuur, kwaliteitszorgmedewerkers, schoolleiders, IBers, leraren) bespreken.

Aan bod komen onder meer onderstaande vragen:

 • Welke verbeteringen zijn geïmplementeerd en moeten behouden blijven?
 • Welke knelpunten worden ervaren bij de huidige werkwijze?
 • Welke uitgangspunten zijn van belang voor de eindtoets?
 • Wat is volgens u de belangrijkste functie van de eindtoets?
 • Welke scenario’s zijn er denkbaar voor een nieuwe werkwijze?

Praktisch & aanmelden

 • De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 25 april 2018 van 15:00 uur tot 17:00 uur (inloop van 14:30u.)
 • Locatie: PO-Raad (Aidadreef 4 – Utrecht)

Aanmelden kan tot uiterlijk 20 april via dit webformulier.