Innovatiemodule en netwerkreis naar SXSWedu

2020

 • za
  07
  mrt

  Innovatiemodule en netwerkreis naar SXSWedu

  09:00 - za 21 mrt, 17:00
  Georganiseerd door: 
  PO-Raad
  Interessant voor: 
  Bestuurders, Bovenschoolse staf, Schoolleiders

Update 7 maart
Door ontwikkelingen omtrent het coronavirus heeft de stad Austin besloten dat SXSW en SXSW Edu niet door kunnen gaan. Het is nog onduidelijk of het evenement verplaatst kan worden. De PO-Raad heeft nauw contact met de aangemelde deelnemers van de innovatiemodule en netwerkreis. Lees het officiële bericht op de website van SXSW.


De komst van een nieuwe kerndoelen, de steeds grotere wordende rol van ICT, het oplopende lerarentekort en de roep om anders organiseren van het onderwijs vereisen visie, innovatie en doorpakken in de sector. De PO-Raad vindt het belangrijk om het innovatieve vermogen van de sector te ondersteunen en een gezamenlijke visie op de mogelijkheden en (ethische) grenzen van technologie te ontwikkelen. In dat kader organiseert de PO-Raad in maart 2020 twee reizen naar SXSW in Texas, voor bestuurders, leraren, schoolleiders, ICT-coördinatoren, beleidsmedewerkers en organisaties die werkzaam zijn op het vlak van onderwijs en digitalisering. 

In de Innovatiemodule ‘Pass it on’ ligt de focus op de innovatievraagstukken van de meereizende bestuurders, ICT-coördinatoren en beleidsmedewerkers. 
In de netwerkreis SXSW werkt een brede groep onderwijsprofessionals samen aan een sterke visie op de rol van technologie in het onderwijs. 

De opbrengst van beide reizen wordt gedeeld tijdens bijeenkomsten in Nederland en via www.slimmerlerenmetict.nl en social media.  

Innovatiemodule ‘Pass it on!’ (7- 14 maart 2020) 

De invloed van technologie op het onderwijs is groot. Van ontdeklabs, tot digitale portfolio’s tot gebruik maken van learning analytics. Hoe verhoud je je als school of bestuur tot al deze mogelijkheden? Welke keuzes passen bij je onderwijsvisie en hoe zorg je voor een duurzaam resultaat? Dit zijn vragen die langs kunnen komen tijdens de innovatiemodule ‘Pass it on!’ die de PO-Raad organiseert. 

Deelnemers bezoeken vanuit een eigen innovatie- of verandervraag de onderwijsweek SXSWedu in Texas. Daarvoor en erna zijn er sessies in Nederland om samen met de andere deelnemers het vraagstuk uit te werken en te reflecteren op de opgedane kennis. Deze werkwijze van samen leren en delen sluit aan bij de aanpak van de Innovatievragen Onderwijs en ICT. Met principes vanuit bijvoorbeeld Design Thinking en Veranderkunde brengen we de eigen en elkaars vraagstukken een flinke stap verder. 

Data en kosten 
Data sessies in Nederland: 22 januari, 12 februari, 22 april (12u30 - 16u30) Vertrek naar SXSWedu: 7 maart 2020 Terugvlucht: 14 maart 2020
Kosten voor vlucht, hotel, conferentieticket en voor reis en verblijf zijn voor eigen rekening van de deelnemers. Het gaat indicatief om 2500 euro. 

 

Netwerkreis SXSW Interactive (13-21 maart 2020)

Tijdens deze netwerkreis werkt een groep onderwijsprofessionals aan een sterke visie op de toekomst van het onderwijs en de rol van technologie hierin. Er wordt gereflecteerd op de technologische mogelijkheden in het licht van ontwikkelingen zoals een veranderende arbeidsmarkt, de komst van nieuwe kerndoelen en de steeds groter wordende rol van ICT in het onderwijs. Hierbij is zowel oog voor de kansen als voor de (ethische) dilemma’s die technologie met zich meebrengen. 

Na een voorbereidende sessie in Nederland bezoekt de groep in maart 2020 de conferentie SXSW. Ook zijn er werkbezoeken in/nabij Austin. Op basis van deze input maakt de groep de vertaalslag naar wat dit kan betekenen voor de toekomst van het onderwijs in Nederland. En wat ieder daarmee vanuit zijn eigen rol en perspectief (onderwijs, expertise, beleid, onderzoek) kan doen. 

Data en kosten
Kosten voor vlucht, hotel, conferentieticket en voor reis en verblijf zijn voor eigen rekening van de deelnemers. Het gaat indicatief om 3500 euro. De conferentie SXSW vindt plaats van 13-21 maart 2020. De diners voor en na de netwerkreis vinden plaats in februari en april 2020. 

 

Over SXSW en SXSWedu 

Eens per jaar verzamelen pioniers, onderwijsprofessionals en innovators zich in Austin om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van innovatie en onderwijs te ervaren. Tijdens kwalitatief hoogstaande sessies, films, exposities en netwerkevents komen alle internationale trends en initiatieven op het gebied van technologie onderwijs voorbij. Van 7 tot 14 maart staat de conferentie in het teken van onderwijs (SXSWedu). Daarna gaat de conferentie over in state of the art technologiefestival SXSW Interactive. 

Meer informatie 

Wil je meer weten over de module? Neem contact op met Janny Kappert j.kappert@poraad.nl