Leergang Regie op Onderwijskwaliteit voor gevorderde bestuurders

2020

 • do
  05
  mrt

  Leergang Regie op Onderwijskwaliteit voor gevorderde bestuurders

  13:00 - 18:00
  Utrecht
  Georganiseerd door: 
  i.s.m. PO-Raad
  Interessant voor: 
  Bestuurders

  Locatie:

  Mitland
  Ariënslaan 1
  3573 PT Utrecht
 • do
  10
  sep

  Leergang Regie op Onderwijskwaliteit voor gevorderde bestuurders

  13:00 - 18:00
  Driebergen
  Georganiseerd door: 
  i.s.m. PO-Raad
  Interessant voor: 
  Bestuurders

  Locatie:

  Antropia
  Hoofdstraat 8
  3972 LA Driebergen
 • do
  05
  nov

  Leergang Regie op Onderwijskwaliteit voor gevorderde bestuurders

  13:00 - 18:00
  Utrecht
  Georganiseerd door: 
  i.s.m. PO-Raad
  Interessant voor: 
  Bestuurders

  Locatie:

  Mitland
  Ariënslaan 1
  3573PT Utrecht
 • do
  10
  dec

  Leergang Regie op Onderwijskwaliteit voor gevorderde bestuurders

  13:00 - 18:00
  Driebergen
  Georganiseerd door: 
  i.s.m. PO-Raad
  Interessant voor: 
  Bestuurders

  Locatie:

  Antropia
  Hoofdstraat 8
  3972 LA Driebergen

Ben je schoolbestuurder in het primair onderwijs en wil je de kwaliteitszorg in je organisatie nog beter vormgeven? Start dan in het voorjaar van 2020 met de Leergang Regie op Onderwijskwaliteit.

In vijf bijeenkomsten leer je van diverse deskundigen en op basis van verrassende en nieuwe inzichten hoe je op een andere manier kunt kijken naar je eigen kwaliteitszorg. Theorie wordt daarbij vertaald naar de praktijk. Er is dan ook volop aandacht voor je eigen leervragen. In de leergang wordt gebruik gemaakt van het model Regie op Onderwijskwaliteit dat de PO-Raad met leden ontwikkelde. 

De leergang is bedoeld voor bestuurders die zicht en grip hebben op de onderwijskwaliteit en zoeken naar verdere inspiratie en een frisse blik. Voorwaarde voor deelname is dat je minstens drie jaar ervaring hebt als bestuurder in het primair onderwijs.
Voorafgaand aan de inhoudelijke bijeenkomsten wordt met iedere deelnemer een startgesprek gevoerd. De leergang eindigt met een individueel eindgesprek. Scroll naar beneden om meer te lezen over de sprekers en hoe je je kunt aanmelden. 

Data en tijden

De leergang vindt plaats op

 • 5 maart 2020
 • 19 mei 2020
 • 25 juni 2020
 • 10 september 2020
 • 5 november 2020
 • 10 december 2020

Start- en eindgesprekken vinden plaats in februari, respectievelijk september 2020. Alle bijeenkomsten duren van 13:00 uur tot 18:00 uur en worden afgesloten met een gezamenlijk diner. De bijeenkomsten vinden plaats in Hotel Mitland in Utrecht en Antropia in Driebergen.

Over de deskundigen

Pedro De Bruyckere
Pedro de Bruyckere is onderzoeker en pedagoog aan de Arteveldehogeschool in Gent, verdiept zich al jaren in de leefwereld van jongeren en is een zelfverklaarde verslaafde aan populaire cultuur. Als spreker streeft hij er steeds naar om moeilijke theorieën zo helder mogelijk te verklaren en te vertalen naar de praktijk aan de hand van ontelbare voorbeelden. Hierover sprak hij de voorbije jaren bij onder andere KBC, Rabobank, en verschillende universiteiten, hogescholen en secundaire (middelbare) scholen in Vlaanderen en Nederland. Hij sprak ook bij de Gouden Apenstaart uitreiking 2011, Europese conferenties in onder meer Firenze in 2014 en won in 2011 de prijs voor de beste lezing over onderwijs, "Noordhoff: Kunst van het inspireren". In 2013 werd Pedro De Bruyckere door Vrij Nederland omgeschreven als een van de beste Onderwijsvernieuwers in Nederland.
In zijn lezingen doorprikt Pedro De Bruyckere enkele hardnekkige mythes en verklaart hij de belangrijkste tendensen omtrent onderwijs en jongeren. Hij schetst een genuanceerd en soms grappig beeld waarin je vaak je zoon of dochter, je leerling, klant of werknemer zult herkennen.

Danielle Braun
Heb jij je organisatie wel eens als een tribale stam bekeken? Danielle Braun wel. Het helpt! We weten namelijk al lang hoe we moeten organiseren en veranderen, maar zijn het soms even vergeten in onze gebouwen van beton. Reis mee door je eigen organisatie tribe en leer van wat we al weten. Danielle Braun is corporate antropoloog, een van Nederlands topsprekers, directeur van de Academie voor Organisatiecultuur, auteur van managementboek van het jaar ‘ De Corporate Tribe’, van ‘Building Tribes’ en ‘Da’s gek’. Danielle stond 25 jaar met haar voeten in de corporate klei als manager / bestuurder. Nu reist ze de wereld rond, op zoek naar manieren om tribes te bouwen en leiders sterk te maken. Ze maakt organisaties graag klaar voor verandering, is expert op het gebied van organisatiecultuur en leiderschap en sparringpartner voor boards. Haar motto: “een mens is niet los verkrijgbaar”. We functioneren binnen de cultuur en dynamiek van de groep of organisatie.
Braun is exotisch als het over cultuur gaat, uitdagend als het om gedrag gaat, keihard als het over organiseren gaat, liefdevol als het over mensen gaat, wetenschappelijk onderbouwd als het moet, vol humor als het kan. Altijd up-tempo en interactief. Danielle gaat over echtheid. Over het bezielen van organisaties. Ze wil dat mensen elkaar in deze snelle tijd werkelijk blijven zien. Samen met Danielle zullen we in de leergang de absurditeit van het onderwijs onderzoeken.

Marlies Honingh
Marlies is Universitair hoofddocent bestuurskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen en doet onderzoek naar governancevraagstukken in het onderwijs en coproductie in semipublieke sectoren. Zij is projectleider van de (NRO) effectstudie naar het vernieuwde toezicht van de IvhO (PO, VO en MBO). Hieruit kan Marlies inzichten delen als het gaat over externe verantwoording. Eerder publiceerde ze over haar internationale systematische literatuurstudie naar de relatie tussen bestuur en onderwijskwaliteit.
Marlies was eerder gastonderzoeker bij de Inspectie en is tot eind 2019 lid van de monitorcommissie Goed Bestuur primair onderwijs voor de PO-Raad. Ze is goed bekend met de interne governancerelaties tussen onder andere bestuur en toezicht. Marlies kan prikkelen en aanzetten tot nadenken. Ze reikt geen pasklare antwoorden en instrumenten aan die direct in de praktijk toegepast kunnen worden.

Thomas Schillemans
Thomas is hoogleraar Verantwoording, gedrag en instituties bij het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht. Thomas doet onderzoek naar de relatie van publieke organisaties met hun maatschappelijke omgeving. Hij richt zich op thema’s als: publieke verantwoording, governance, vertrouwen en de rol van de media in de beleidsuitvoering. Thomas levert een bijdrage op de thema’s:
* Inbrengen van voorbeelden uit andere publieke sectoren
* Het accent van verticale naar horizontale verantwoording verleggen (horizontal accountability)
* De rol van de media (beeld(ver)vorming) toevoegen aan formele verantwoording (publieke verantwoording)

Praktisch en aanmelden

Deze leergang wordt georganiseerd door B&T organisatieadvies in opdracht van de PO-Raad. Voor deelname aan de leergang wordt een eigen bijdrage gevraagd van 800 euro. Wil je meedoen? Schrijf je dan in via dit aanmeldformulier

Voor vragen over de leergang kun je contact opnemen met de PO-Raad via regieopkwaliteit@poraad.nl.

Aanmeldingen worden verwerkt in volgorde van ontvangst. De opleiding vindt plaats bij voldoende aanmeldingen. U kunt uw aanmelding tot twee weken voor aanvang van de opleiding kosteloos annuleren. Daarna worden annuleringskosten in rekening gebracht.