Leertraject Externe beïnvloeding: meer grip op overheidsbeleid

2018

 • do
  06
  sep

  Leertraject Externe beïnvloeding: meer grip op overheidsbeleid

  13:00 - 17:00
  Utrecht
  Georganiseerd door: 
  i.s.m. PO-Raad
  Interessant voor: 
  Bestuurders

  Locatie:

  PO-Raad
  Utrecht
 • wo
  07
  nov

  Leertraject Externe beïnvloeding: meer grip op overheidsbeleid

  13:00 - 17:00
  Utrecht
  Georganiseerd door: 
  i.s.m. PO-Raad
  Interessant voor: 
  Bestuurders

  Locatie:

  PO-Raad
  Utrecht

Doelgroep: leidinggevenden en voorzitters van samenwerkingsverbanden po en vo

Gemeenten hebben grote invloed op uw werk; denk aan het huisvestingsbeleid, invulling van de WMO en jeugdhulpverlening. Maar hoe krijgt u meer invloed op overheidsbeleid? Wat wordt uw beïnvloedingsstrategie? En hoe verankert u deze in de praktijk? Deze vragen staan centraal tijdens het leertraject ‘Externe beïnvloeding’. Deze leergang is speciaal in opdracht van het Steunpunt Passend Onderwijs PO VO ontwikkeld voor leidinggevenden en (onafhankelijk) voorzitters van samenwerkingsverbanden, in samenwerking met Pieterjan van Delden (Andersson Elffers Felix) en Marielle van Oort (Van Oort & Van Oort).

Welke resultaten kunt u verwachten?

Wat kunt u verwachten van het leertraject? U krijgt meer grip op externe ontwikkelingen en mogelijkheden tot beïnvloeding van stakeholders (waaronder gemeenten). U vergroot uw handelingsperspectief omdat u zich bewust bent van uw eigen stijl van beïnvloeden en de dynamiek van de omgeving. Ten slotte beschikt u over een handelingsplan voor externe beïnvloeding, met een tijdspad van ongeveer één jaar.

Opbouw van de leergang

Het leertraject is opgebouwd uit drie interactieve workshops van ongeveer vier uur. De workshops beginnen breed bij een verkenning van de strategische issues en werken steeds verder toe naar de verankering van een strategie in uw organisatie en in uw leiderschap. Voor de inhoud van de workshops zijn de groepsdialogen en eigen reflecties leidend. Kortom: uw leerbehoefte en strategie staan centraal.

Workshop strategische issues
Het beleid in de gemeente heeft directe invloed op het dagelijkse werk van scholen. Dit via achterstandenbeleid, budgettering, huisvesting, leerlingenstromen, wijkgericht werken en de WMO. Welke beleidsveranderingen komen er op scholen af? Wat zijn de kansen en risico’s? Tijdens de workshop strategische issues leggen we de basis voor uw persoonlijke handelingsplan.

Workshop strategieën
Om effectief invloed uit te oefenen op externe ontwikkelingen, is een gedegen strategie de sleutel tot succes. Maar welke vragen stelt u uzelf om te komen tot een effectieve strategie? En welke dilemma’s komt u in dit proces tegen? In de workshop verkennen we met elkaar de afwegingen om tot een strategie te komen.

Verankering strategie in de praktijk
Uiteindelijk zal de praktijk leren of uw strategie werkt. Maar hoe verankert u de gekozen strategie? Tijdens de laatste workshop verdiepen we uw leiderschap, zodat uw strategie aansluit op uw leiderschapsstijl. Daarnaast bieden we u graag inzicht in de manier waarop u uw strategie kunt borgen in uw samenwerkingsverband of passendonderwijsinstelling.

Praktische informatie

Data & tijd:

 • 1e bijeenkomst: donderdag 6 september, 13.00 uur tot 17.00 uur
 • 2e bijeenkomst: woensdag 7 november, 13.00 uur tot 17.00 uur
 • 3e bijeenkomst: datum volgt

Waar: PO-Raad, Aidadreef 4 Utrecht, naast station Utrecht Overvecht, zie Google Maps
Voor wie: Leidinggevenden en (onafhankelijk) voorzitters van samenwerkingsverbanden PO en VO
Kosten: € 75,- voor de gehele leerlijn; het is de bedoeling dat u deelneemt aan alle drie de bijeenkomsten
Aanmelden: Via dit formulier