Lerend netwerk: strategische keuzes rond huisvesting

2017

 • di
  30
  mei

  Lerend netwerk: strategische keuzes rond huisvesting

  09:30 - 13:00
  Georganiseerd door: 
  i.s.m. PO-Raad
 • di
  12
  sep

  Lerend netwerk: strategische keuzes rond huisvesting

  09:30 - 13:00
  Amersfoort
  Georganiseerd door: 
  i.s.m. PO-Raad

  Locatie:

  Doe-het-zelf Café De Rooie Cent
  Amersfoort

Doelgroep: schoolbestuurders (max. 20 deelnemers). Dit lerende netwerk wordt georganiseerd door Bouwstenen voor Sociaal in samenwerking met de PO-Raad. 

De toekomst is onzeker. We hebben te maken met een afname van het aantal leerlingen (krimp), nieuwe vormen van onderwijs, steeds meer private scholen, kritische ouders, veranderende arbeidsverhoudingen, geldgebrek en meer van dat soort zaken.

In tijden van transitie reize men licht en is het fijn als je snel kunt schakelen, niet aan een bepaald gebouw vast zit en de huisvestingskosten laag kunt houden. Maar aan de andere kant zou de locatie en het gebouw wel eens van cruciaal belang kunnen zijn voor de toekomst van de school; om je te onderscheiden, te laten zien wie je bent of om positie te houden.

Als we wachten en op de oude voet doorgaan in een krimpende “markt”, hollen we onszelf en elkaar uit (burn out). Niets doen is geen optie. Maar wat wel?

In dit netwerk gaan we op zoek naar houvast voor strategische keuzes rond locatie en huisvesting. Waar moeten we op letten? Wat kunnen we leren van elkaar en anderen?  Daarbij kijken we niet alleen naar de harde kant van de keuzes (gebouwen, financiën, etc) maar ook naar de onderstromen en minder tastbare processen die van grote invloed kunnen zijn.  

Opzet

Dat doen we aan de hand van vier bijeenkomsten verspreid over het jaar en een beetje lees-, kijk- en uitzoekwerk tussendoor:

 1. Strategische keuzes; theorie en praktijk door vergelijking strategisch beleid betrokkenen (overeenkomsten en verschillen in uitgangspunten, aannames en cruciale keuzes). Met Sander Galjaard, systemisch consultant lerende organisatie, op 30 mei van 9.30 tot 13 uur.
 2. Sturen in tijden van transitie; hoe doe je dat? Met Frans Wilms, auteur van het boek "Groeien in leiderschap" en Sander Galjaard, op 12 september. 
 3. Strategie bepalen; aan de slag met je eigen case; doen en bespreken met kritische meekijker na de zomer (datum volgt);
 4. Pitchen resultaat en belangrijkste ontdekkingen (30 november).

Het programma vindt plaats in een vertrouwelijke setting, biedt veel ruimte voor eigen invulling en wordt verzorgd door Bouwstenen voor Sociaal in samenwerking met de PO-Raad. Ingrid de Moel, directeur Bouwstenen voor Sociaal, begeleidt het programma. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Voor meer informatie kunt u bellen of mailen naar Bouwstenen (info@bouwstenen.nl, 033-2584337). U kunt zich hier aanmelden.

Meer informatie