Onderwijspoort – Onderwijstoezicht in de toekomst

2015

 • do
  09
  apr

  Onderwijspoort – Onderwijstoezicht in de toekomst

  16:00 - 18:00
  Georganiseerd door: 
  Extern

Onderwijstoezicht in de toekomst

De PO-Raad, VO-raad en AVS nodigen politici, beleidsmakers, journalisten, leerlingen, ouders, docenten, schoolleiders en andere geïnteresseerden van harte uit om deze middag onze gast te zijn en over dit thema met elkaar in debat te gaan.

Over het thema

Het funderend onderwijs werkt hard aan kwaliteitsverbetering (onder andere versterking van de horizontale verantwoording en zelfevaluaties). Daarnaast wil het kabinet toe naar vernieuwing van het onderwijstoezicht in het funderend onderwijs: gedifferentieerd toezicht waarbij het toezicht meer gaat bijdragen aan de ontwikkeling van een leer- en verbetercultuur op scholen. ’. Bij gedifferentieerd toezicht worden naast ‘zeer zwak’, ‘zwak’ en ‘basiskwaliteit’  ook de predicaten ’goed’ en ’excellent’ gegeven. Op dit moment voert de onderwijsinspectie een aantal pilots uit om dit nieuwe beleid te toetsen. Parallel hieraan hebben SGP, CDA en D66 een initiatiefwetsvoorstel ingediend om het onderwijstoezicht te beperken tot de wettelijk vastgestelde deugdelijkheidseisen.Dit is een tegenovergestelde beweging van dat wat het kabinet beoogt (met gedifferentieerd toezicht).

Hoe organiseren we onderwijstoezicht in de toekomst? Hoe gaat de onderwijsinspectie toezien en hoeveel ruimte krijgt het onderwijs om zichzelf te bewijzen? Heeft de onderwijsinspectie een bewakende of ook een stimulerende rol? Dit zijn onder meer de vragen die centraal zullen staan in het debat tussen het onderwijsveld en Tweede Kamerleden.

Over Onderwijspoort

Onderwijspoort is een initiatief van PO-Raad, VO-raad en AVS. Hier gaan politici, beleids- en opiniemakers met elkaar en met vertegenwoordigers van het veld met elkaar in gesprek en debat. In Onderwijspoort komen onderwijsactualiteiten aan bod – het nieuws van de dag – en wordt één langetermijnthema dat zowel primair als voortgezet onderwijs raakt, uitgelicht. Dit alles in een dynamische setting met actieve deelname van het publiek. Na afloop kunnen aanwezigen napraten bij een hapje en een drankje.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via deze link

Nadere informatie:

Onika Pinkus, adviseur Public Affairs
E o.pinkus@poraad.nl
T 06 25 34 14 42