Pizza sessie voor leraren: de toekomst van de eindtoets

2018

 • di
  18
  sep

  Pizza sessie voor leraren: de toekomst van de eindtoets

  16:30 - 19:00
  Utrecht
  Georganiseerd door: 
  PO-Raad
  Interessant voor: 
  Overig

  Locatie:

  PO-Raad
  Aidadreef 4
  Utrecht

Zin in pizza …en een goed gesprek? Kom dan 18 september naar de PO-Raad om te praten over de toekomst van de eindtoets.

In je werk als leraar (van groep 8) heb je uiteraard gemerkt dat er de afgelopen jaren veranderingen zijn geweest rondom het schooladvies en de eindtoets. De meest ingrijpende verandering is de rol en het afname moment van de eindtoets. Zo werd de eindtoets verplicht en kregen scholen de ruimte om uit meerdere eindtoetsen te kiezen. Naast de Centrale Eindtoets worden ook eindtoetsen van marktpartijen toegelaten. Maar ook de rol van het schooladvies is flink veranderd.

Vier jaar na invoering van de wet Toetsing staan we op een cruciaal punt. Dit jaar wordt geëvalueerd wat de effecten van de wet in de praktijk zijn. Vooruitlopend op deze evaluatie wil de PO-Raad, als sectororganisatie van het primair onderwijs,  graag in gesprek met leraren over de rol van het schooladvies en de eindtoets zodat we weten hoe er tegen dit onderwerp wordt aangekeken. Deze bijeenkomst is onderdeel van een groter geheel om einde van het jaar te komen tot een standpunt met betrekking tot de eindtoets.

Tijdens de pizza sessie willen we met jou kijken naar de verschillende functies van de eindtoets. Zo wordt de eindtoets gebruikt om op leerlingniveau naar de ontwikkeling te kijken en om een uitspraak te doen over het meest passende vervolgonderwijs voor de leerling. Daarnaast wordt de eindtoets gebruikt om naar de kwaliteit van de school te kijken, zowel binnen de school als door de Inspectie van het Onderwijs. Verder worden de resultaten van de eindtoets ook gebruikt om uitspraken te doen op sectorniveau over hoe het primair onderwijs ervoor staat.

Eet je mee?

De sectororganisatie gaat de komende tijd met zoveel mogelijk betrokken in gesprek om te komen tot een standpunt voor de evaluatie van de Wet op toetsing. Hierbij kijken we naar alle wijzigingen van de afgelopen jaren, maar ook naar de toekomst. Wat zijn zaken die zo snel mogelijk aangepakt moeten worden en welke dingen moeten we veranderen maar kosten wat meer tijd?

Waar?

 • 18 september: pizza sessie eindtoets van 16.30-19.00 uur bij de PO-Raad in Utrecht.

Heb je vragen? Neem dan contact op met beleidsadviseur Niels Tiemessen (n.tiemessen@poraad.nl of 06-35121980). Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar Fijke van Boxmeer (f.vanboxmeer@poraad.nl) met vermelding van uw contactgegevens.

Naast de sessie voor leraren over de eindtoets, organiseert de PO-Raad ook een gesprekstafel over dit thema voor schoolbestuurders. Ken jij schoolbestuurders die hier graag over mee willen praten? Aanmelden kan hier.