Proeverij 'Werken aan een inclusieve samenleving vanuit het hart'

2018

 • vr
  25
  mei

  Proeverij 'Werken aan een inclusieve samenleving vanuit het hart'

  10:00 - 16:00
  Utrecht
  Georganiseerd door: 
  i.s.m. PO-Raad
  Interessant voor: 
  Bestuurders, Overig

  Locatie:

  Muntgebouw
  Leidseweg 90
  Utrecht

Doelgroep: Leidinggevenden samenwerkingsverbanden PO en VO met partners

Als opmaat voor de tweedaagse passend onderwijs in oktober vindt op vrijdag 25 mei tussen 10.00 en 16.00 uur in het Muntgebouw in Utrecht een proeverij plaats rond het thema 'Samen in beweging: werken aan een inclusieve samenleving vanuit het hart'. 

De organisatie wil hiermee voortbouwen op de positief ervaren conferenties van de afgelopen twee jaar, waarin de deelnemers met elkaar een beweging in gang hebben gezet. Een beweging waarin ieder op zijn eigen manier in zijn eigen regio en vanuit het eigen hart zich inzet voor een maatschappij waarin iedereen erbij hoort, er toe doet en mee kan doen. Een beweging, waarin we soms dezelfde kant op bewegen en soms ook niet. De Proeverij en de Tweedaagse geven een impuls aan de samenwerking in de regio en zijn goede momenten om samen de koers voor de komende tijd te bepalen. 

Tijdens de Proeverij op 25 mei buigen de deelnemers zich over de volgende vragen:
•            Hoe stimuleren wij de beweging?
•            Hoe organiseren wij dat?
•            En wat is hierin onze eigen rol?

Programma

09.00 – 09.30 uur Inloop met koffie en thee
09.30 – 09.50 uur Opening door dagvoorzitters
09.50 – 10.45 uur Introductie en keynote Patrick Kenis
10.45 – 11.00 uur Pauze
13.00 - 14.00 uur Introductie en keynote Frans Wilms
14.00 – 14.15 uur Pauze
14.15 – 15.30 uur Samen oogsten
15.30 – 15.50 uur Wrap up dagvoorzitters
15.50 - 16.00 uur Borrel


Sprekers

Professor Patrick Kenis. Hoogleraar op het gebied van Policy and Organisation Studies aan Tilburg University

De netwerkorganisatie paradox: waarom organisatie zouden moeten ... maar (vaak) niet willen samenwerken en waarom ze dat dan soms wel doen
Steeds vaker is een echte en open samenwerking tussen verschillende organisaties de oplossing voor problemen die zich maatschappelijke aandienen en waar afzonderlijke organisaties niet goed raad mee weten. Tijdens mijn presentatie focus ik op de netwerkorganisatie paradox. De paradox tussen enerzijds het feit dat hoe beter en slimmer organisaties samenwerken rond complexe problemen hoe meer waarde dit oplevert voor eindgebruikers, zoals burgers en cliënten. Maar anderzijds betekent beter en slimmer samenwerken van organisaties een verlies van hun soeverein handelen, iets waar een organisatie per definitie problemen mee heeft. Hoe kan die paradox worden opgelost?

Frans Wilms. Voormalig burgemeester van Maasgouw, voorzitter van de RvB van Radar (zorginstelling) en auteur van het boek ‘Groeien in leiderschap, begin bij jezelf en doe het samen’.
Op weg naar passend onderwijs? Begin bij jezelf…

Met passend onderwijs ga je voor een ideaal. Je ziet tal van plekken waar dat uitstekend lukt. Je ziet ook dat er nog heel veel te doen is om deze idealen te verwezenlijken. Je bent ambitieus om dat na te streven. Maar, voordat je het goed en wel doorhebt, gaat je aandacht naar wat anderen anders moeten doen. Beginnen alle idealen over passend onderwijs niet uiteindelijk bij jezelf? Wat doe je in alle ontmoetingen die je elke dag hebt? Hoe zorg je dat dan als vanzelfsprekend de waarden tot uitdrukking komen die de basis vormen voor passend onderwijs? In welke mate maak je dan waar wat Mahatma Gandhi ons voorgehouden heeft: Be the change you wish to see?

Samen oogsten

Tijdens dit onderdeel gaat u in groepjes met elkaar in gesprek over de vraag die u van de keynote spreker meekrijgt. Met elkaar reflecteert u op de vraag, vertaalt deze naar uw eigen praktijk én bedenkt samen wat er nodig is om het te realiseren. Dit laatste levert belangrijke input voor het samenstellen van de workshops voor 4 en 5 oktober.

Praktische informatie en aanmelden

Aanmelden: Via dit formulier
Let op: Het Muntgebouw is in hartje Utrecht. We raden aan om met het openbaar vervoer te komen. Hier leest u alles over de bereikbaarheid en parkeren.
Voor wie: Leidinggevende samenwerkingsverbanden PO en VO met uw partner bij de gemeente, bijvoorbeeld uw wethouder of beleidsadviseur. Vraag uw partner bij de gemeente om zichzelf aan te melden.
Kosten: Er zijn geen kosten aan de Proeverij verbonden

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door leidinggevenden en medewerkers samenwerkingsverbanden, schoolbesturen, NJi, Associatie jeugd, bestuurders jeugdhulp en gemeenten, PO-Raad, VO-raad, Ministerie van OCW, Ministerie van VWS, LECSO, Ouders & Onderwijs, Ouderraden, Jongerenraden.