Verbinding onderwijs en opvang: 'Zicht op kinderopvang' (vol)

2021

 • di
  14
  dec

  Verbinding onderwijs en opvang: 'Zicht op kinderopvang' (vol)

  09:30 - 13:00
  Utrecht
  Georganiseerd door: 
  i.s.m. PO-Raad
  Interessant voor: 
  Bestuurders, Bovenschoolse staf, Leraren, Schoolleiders, Overig

  Locatie:

  Kantoor BMK
  Orteliuslaan 11
  3528 BA Utrecht

Wegens het bereiken van het maximaal aantal deelnemers voor deze bijeenkomst is inschrijven helaas niet meer mogelijk.

Als twee werelden samenkomen, kunnen we kinderen meer mogelijkheden bieden om zich te ontwikkelen.

Onderwijs en kinderopvang werken steeds vaker samen. Deze samenwerking krijgt onder andere vorm binnen een kindcentrum. In de praktijk zien we dat kinderopvang en onderwijs elkaar kunnen versterken, maar ook dat het twee verschillende werelden zijn. Om deze werelden nog beter met elkaar te verbinden, organiseren de PO-Raad en de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK), in samenwerking met de Vereniging Netwerk Kindcentra (VNK) en EtuConsult, de komende periode twee bijeenkomsten. Hier bieden we onderwijs en kinderopvang de gelegenheid om bij elkaar in de keuken te kijken. 

Zo leren kinderopvang en onderwijs elkaar beter kennen en krijgen zij zicht op wat er speelt en waar kansen liggen voor samenwerking. We trappen af met de bijeenkomst Zicht op kinderopvang. Speciaal bedoeld voor leidinggevenden en bestuurders werkzaam in het basisonderwijs, die werken in een IKC, of de ambitie te hebben een IKC te starten en meer willen weten over de kinderopvangsector. 

Later dit schooljaar volgt Zicht op Onderwijs voor leidinggevenden en bestuurders in de kinderopvang. 

Zicht op Kinderopvang: het programma

9.30 uur     Welkom

9.40 uur     Opening door Loes Ypma, voorzitter BMK

9.50 uur     Inzicht in de kinderopvang - Yvette Vervoort  

Yvette Vervoort geeft de deelnemers een inkijk in de kinderopvang. Denk hierbij aan de  geschiedenis, de wet- en regelgeving, het jargon, de cultuur en actuele ontwikkelingen binnen de sector. 

Over Yvette
Sinds 1 januari 2020 is Yvette directeur van het Expertisecentrum Pedagogische Kwaliteit Kinderopvang. Het Expertisecentrum Kinderopvang werkt in het belang van het zich ontwikkelende kind aan de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang.
Yvette heeft jarenlange ervaring op het gebied van kinderopvang en de samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs en is sterk in het vertalen van theorie en beleidsontwikkelingen naar de praktijk. Die ervaring heeft zij opgedaan in landelijke projecten van de Rijksoverheid, uitbreiding van kinderopvang, implementatie van de Wet kinderopvang, Landelijk Steunpunt brede scholen. En door opdrachten van gemeenten, schoolbesturen en kinderopvangorganisaties. Door internationale oriëntatie kent zij ook de systemen en de praktijk in Berlijn, Denemarken, Reggio Emilia, Pistoia, Londen, Gent. 

11.00 uur    Pauze

11.15 uur    Keuze uit één van de onderstaande deelsessies

12.15 uur    Plenaire afronding

12.30 uur    Eenvoudige lunch (op locatie of om mee te nemen)
13.00 uur    Einde

Deelsessie 1: de eerste stappen richting samenwerken

Door Yvette Vervoort en Job van Velsen.
Bij het starten van een IKC komen er veel vragen op je pad. Hoe kom je tot de keuze van een partner in de kinderopvang? Welke samenwerkingsvormen zijn er eigenlijk? Hoe neem je ouders en teams mee en hoe ga je om met wetgeving en cao? In deze deelsessie belichten Yvette en Job stap voor stap een planmatige route richting een IKC. Zo krijgt u een rugzak vol praktische informatie over IKC-ontwikkeling.

Deelsessie 2: het all-in-one model

Door Adrie Groot.
Onderwijs en kinderopvang als één nieuwe organisatie. Hoe kom je tot dat model, waarom zou je dat willen en waar moet je op letten? In deze deelsessie neemt Adrie Groot de deelnemers mee in tips, valkuilen en belangrijke vraagstukken. Deze deelsessie biedt u inzichten over de aanpak en route die leidt tot het samengaan van een schoolbestuur met een kinderopvangorganisatie.
    
Over Adrie Groot
Adrie Groot is mede-oprichter en secretaris van de Vereniging Netwerk Kindcentra en heeft bij Blosse Onderwijs en Kinderopvang het proces van samengaan van schoolbestuur en kinderopvang van begin tot het einde als bestuurder meegemaakt.

Praktische informatie

Zicht op Kinderopvang vindt plaats op 14 december 2021 van 9.30 tot 13.00 uur.
Locatie: BMK, Orteliuslaan 11, 3528 BA Utrecht
Voor wie: Schoolleiders en schoolbestuurders die in een IKC werken of op weg zijn naar een IKC. 
Deelname is gratis. Er zijn 40 plaatsen beschikbaar. Meld u snel aan. 

Aanmelden

Wegens het bereiken van het maximaal aantal deelnemers voor deze bijeenkomst is inschrijven helaas niet meer mogelijk.

Testen voor toegang

Een QR-code of een negatief testbewijs, officieel via de corona app, geven toegang tot de bijeenkomst. We hanteren daarbij de dan geldende Covid-maatregelen. 

Bereikbaarheid

Parkeren kan bij P+R Papendorp, een parkeerterrein direct gelegen naast het pand. BMK is ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de bus vanaf Utrecht CS rijdt regelmatig en stopt voor de deur.