Werksessies Regie op Onderwijskwaliteit - Hoe ziet mijn regie eruit?

2019

 • vr
  13
  sep

  Werksessies Regie op Onderwijskwaliteit - Hoe ziet mijn regie eruit?

  10:00 - 13:00
  Georganiseerd door: 
  PO-Raad
  Interessant voor: 
  Bestuurders

Komend schooljaar krijgt een aantal besturen te maken met het inspectietoezicht, gericht op de kwaliteit van het bestuurlijk handelen. Met name de kwaliteitszorg staat daarbij centraal. Bent u als bestuurder voldoende op de hoogte van de onderwijskwaliteit van uw scholen? Heeft u doelen met uw scholen afgesproken? Hoe stuurt u op verbetering van de onderwijskwaliteit? Hoe functioneert uw kwaliteitsmanagement? Hoe legt u intern en extern verantwoording af over uw resultaten en hoe verloopt de dialoog hierover? Is de bestuur- en toezichtstructuur voldoende formeel vastgelegd? Deze en andere vragen komen aan bod in een drietal bijeenkomsten die in het najaar door de PO-Raad worden georganiseerd onder begeleiding van bestuurlijke adviseurs en toezichthouders.

Het is de bedoeling dat je alle werksessies bijwoont. Halverwege instromen, kan helaas niet. Deelnemen is gratis.

Data

 • Vrijdag 13 september 2019 van 10.00 – 12.30
 • Vrijdag 4 oktober 2019 van 10.00 – 12.30 uur
 • Vrijdag 8 november 2019 van 10.00 – 12.30 uur

Alle sessies worden gevolgd door een lunch.

Locatie

Midden Nederland

Doelgroep 

Bestuurders

Inhoud werksessies

Sessie 1

In de eerste sessie doorlopen we alle elementen van de uitvoering van het toezichtplan met de focus op het startgesprek dat aan het toezicht vooraf gaat. In een startgesprek schetst u een beeld van de onderwijskwaliteit op uw scholen en op bestuursniveau. Uw kwaliteitsbeleid staat dan ook centraal en daar gaan we mee aan de slag. Ter voorbereiding checkt u uw beleidsdocumenten en/of neemt u ze mee.

In het tweede deel gaat u aan de slag met een scan op basis van het inspectiekader. We delen de scans met elkaar en geven elkaar tips en adviezen voor verbeterpunten.

Sessie 2

Uw scan uit sessie 1 heeft u waardevolle informatie opgeleverd voor de presentatie van het startgesprek met de inspectie. Huiswerk: U bereidt het startgesprek met de inspectie voor en presenteert deze aan uw collega’s.  De uitwisseling zorgt voor feedback van uw collega’s en de adviseurs. Welke risico’s heeft u in beeld en hoe gaat u daarmee om bij het onderzoek?

Sessie 3

We doorlopen de overige elementen van het inspectietoezicht. Welke scholen draagt u voor ter verificatieonderzoek? Hoe bereidt u uw scholen voor op de verificatieonderzoeken en hoe betrekt u de diverse geledingen bij het onderzoek? Welke eigen aspecten en ambities wilt u voordragen voor speerpunten van onderzoek? Welke geledingen nodigt u uit bij de inspectiegesprekken? Deze vragen en meer komen in deze sessie ter sprake.

Tevens kijken we naar de formele vastlegging en borging van het bestuur, het toezicht en de scheiding tussen schoolleiding, bestuur en toezichthouders.

Begeleiding

Anna Schipper en Mark van der Pol

Aanmelden

Meedoen aan deze werksessies? Meld je dan aan via dit webformulier.