Eind januari komt er duidelijkheid over arbeidsmarkttoelage onderwijsachterstanden
Eind januari 2025 wordt de regeling voor de arbeidsmarkttoelage voor scholen met het grootste risico op onderwijsachterstanden verwacht. OCW stuurt vervolgens de beschikkingen in maart 2025 naar de schoolorganisaties. De totale bekostiging voor de arbeidsmarkttoelage vanuit het rijk is in 2025 ongeveer een derde lager dan voorgaande jaren. Verder vindt er een nieuwe selectie plaats op basis van actuele gegevens.
De arbeidsmarkttoelage voor de betreffende leraren wordt vanaf 2025 niet maandelijks uitbetaald, maar op twee momenten in het jaar. Deze afspraak is door de PO-Raad en de vakbonden in de cao vastgelegd. Schoolorganisaties zijn hieraan gebonden. De maandelijkse toelage wordt dus stopgezet per 1 januari 2025.
Er is bewust gekozen voor een uitbetaling in twee termijnen. In juli krijgen de betreffende leraren 60% van het totaalbedrag per jaar, in december (of november) 40% daarvan. Hierdoor komt meer tot uitdrukking dat het een extra beloning is. Wellicht heeft dat invloed op het effect van de toelage.
Nieuwe selectie
OCW laat een nieuwe selectie van scholen uitvoeren. Scholen die niet langer tot de 15% scholen met de hoogste cbs-achterstandsscore horen, krijgen de middelen in 2025 niet meer. En scholen die daar juist bij zijn gaan horen, gaan de bekostiging voor het eerst krijgen. De PO-Raad heeft meerdere keren duidelijkheid gevraagd voor de betrokken schoolorganisaties. Helaas komt dat pas begin 2025.
Schoolorganisaties die voorgaande jaren deze toelage kregen, kunnen het beste de betrokken medewerkers informeren dat er nog geen duidelijkheid is of deze toelage in 2025 doorgaat. Verder is de toelage in ieder geval lager dan voorgaande jaren en wordt deze verplicht op twee momenten in het jaar uitbetaald.
Doel van de toelage
De Arbeidsmarkttoelage werd in augustus 2021 geïntroduceerd als onderdeel van het Nationaal Programma Onderwijs (NP Onderwijs). Deze regeling had als doel het werk op scholen met het grootste risico op onderwijsachterstanden aantrekkelijker te maken, om op die wijze het herstel van kansengelijkheid te bevorderen. Meerdere onderzoeken concluderen nu dat de toelage sinds de invoering nog niet het gewenste effect heeft gehad.
De PO-Raad en vakbonden hebben in de cao nadere afspraken gemaakt met betrekking tot de arbeidsmarkttoelage. Verder komt er een onderzoek naar een meer effectieve besteding van de middelen bestemd voor het werk op scholen met het grootste risico op onderwijsachterstanden aantrekkelijker te maken.