Nieuws

Transitievergoeding voor langdurig zieken vanaf 1 juli 2026 niet meer vergoed

De transitievergoeding bij ontslag na twee jaar arbeidsongeschiktheid of langdurige ziekte kan zeer waarschijnlijk vanaf 1 juli 2026 niet meer gedeclareerd worden bij het UWV. Alleen werkgevers met 25 of minder medewerkers kunnen de vergoeding dan nog terugkrijgen. Schoolorganisaties wordt geadviseerd hier rekening mee te houden in hun (meerjaren-) begroting.

Werknemers hebben recht op een transitievergoeding als de werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigt of als het tijdelijke contract van de werknemer afloopt en niet wordt verlengd. Wanneer er sprake is van ontslag na twee jaar arbeidsongeschiktheid of langdurige ziekte vergoedt het UWV nu nog de door de werkgever betaalde transitievergoeding . 

Het Kabinet heeft een voorstel voor een wetswijziging gemaakt. Daarin staat dat alleen werkgevers met 25 of minder medewerkers nog een vergoeding kunnen krijgen voor de transitievergoeding. Deze wetswijziging leidt naar verwachting tot een afname van de toekenningen met circa 80%. Stichting Zelfstandige Publieke Werkgevers (ZPW), waar de PO-Raad bij is aangesloten, heeft namens de aangesloten sectoren gereageerd op de internetconsultatie van deze wetswijziging.