Nieuws

Dekker: ‘Wees trotser en kom niet iedere week met een nieuwe financiële claim’

Hij had onlangs in het veelbesproken Kamerdebat over werkdruk beter op zijn woorden moeten letten. Dat gaf demissionair staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) toe in zijn toespraak op het PO-Raad congres ‘Kleurrijk in onderwijs’. Maar dat neemt niet weg dat hij aan de meeste wensen van de sector niet wil of kan voldoen. Zo verklaarde hij later aan de zaal.


‘May you live in interesting times’. Met die ironische Britse uitspraak beschreef Dekker de rumoerige situatie in de sector. Die situatie veroorzaakte hij mede zelf door in het debat van enkele weken geleden aan te geven dat een klas vol pubers zwaarder is dan eentje met basisschoolleerlingen. Daar nam hij nu weliswaar afstand van. Maar bij de voornaamste reden achter de commotie, de financiële tekorten in de sector, wilde hij niet te lang stilstaan. Want – ook al verwacht hij dat een nieuw kabinet met extra investeringen in onderwijs zal komen – hij kan niet aan alle wensen van de sector voldoen, aldus Dekker. Zijn oproep aan de zaal: ,,Kom niet iedere week met een nieuwe financiële claim. Maar kijk samen naar waar de nood het hoogst is’’.

Die oproep kon direct op respons rekenen. Schoolbestuurder Herbert de Bruijne, van de Federatie Openbaar Primair Onderwijs Amsterdam, gaf aan dat de prioriteit zou moeten liggen bij een versoepeling van de zij-instroom-regeling voor leraren die vanuit het voortgezet onderwijs willen instromen in het primair onderwijs. Dekker gaf aan dit soort ideëen te verwelkomen en zegde toe hierover het gesprek aan te gaan. En Dave Ensberg, schoolbestuurder van Stichting Biezonderwijs, vroeg Dekker – zijn oud-afstudeerbegeleider – vooral om meer feiten in plaats van ‘fictie’. ‘Ik mis de oude Sander’, vertelde hij in een bomvolle zaal aan de staatssecretaris.

Laten we uitkijken dat we in het onderwijs elkaar niet steeds de put inpraten. We mogen best iets trotser zijn op de sector.

Dekker wilde in zijn speech liever kijken naar wat er allemaal wél goed gaat in het primair onderwijs. Zo benoemde hij de internationale onderwijsranglijsten, zoals die van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), waarin het Nederlandse onderwijsbestel steevast hoog scoort. Ook vertelde hij over Elma Harris, expert op het gebied van leiderschap in het onderwijs, die jaloers kijkt naar het Nederlandse primair onderwijs. Dekker: ,,Laten we uitkijken dat we in het onderwijs elkaar niet steeds de put inpraten. We mogen best iets trotser zijn op onze sector.’’

Lees ook de artikelen die op NOS.nl en in het Algemeen Dagblad verschenen naar aanleiding van de toespraak van Dekker op ons congres.

(Foto: Jelle IJntema)