Nieuws

Helft schoolorganisaties had werknemers via banenafspraak

Bijna de helft van de schoolorganisaties in het primair onderwijs (46%) had in 2023 werknemers in dienst vanuit de banenafspraak. Dat percentage is hoger dan het jaar daarvoor (in 2022: 38%). Toch heeft het primair onderwijs maar 22% van de doelstelling van de banenafspraak bereikt in 2023. De PO-Raad ziet in de praktijk dat veel schoolorganisaties moeite hebben met de Banenafspraak. Er zijn veel goede voorbeelden, maar de lat ligt erg hoog.

In het primair en voortgezet onderwijs is voor het eerst voldoende inzicht in de cijfers over de realisatie van banenafspraak in de sector. Sinds vorig jaar moeten schoolorganisaties in beide sectoren een aantal vragen over de realisatie van de banenafspraak beantwoorden via de jaarverslaggeving. De cijfers over 2023 zijn betrouwbaarder dan die in 2022 en schetsen een beeld van de sector.  

1.290 extra banen

In totaal zijn ongeveer 1.290 banen gerealiseerd in het primair onderwijs. Dit komt neer op een realisatiepercentage van ongeveer 22%. Via inkoop zijn ongeveer 130 banen gerealiseerd. Als die banen meegerekend zouden worden, is het realisatiepercentage ongeveer 24%.

Op 1 oktober 2023 had het primair onderwijs 135.000 fte werknemers. Op basis daarvan is het quotum (afgerond) bepaald op 5.845. De taakstelling van de sector is gebaseerd op het gehele personeelsbestand. In het primair onderwijs is het echter vooral in de ondersteunende functies goed mogelijk om extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. In dit deel van het personeelsbestand werkt in het primair onderwijs 36.000 fte. Als we daar het quotumpercentage op toepassen, dan moet de sector 1.558,6 banen realiseren in het kader van de banenafspraak. Als we alleen dit deel nemen, heeft het primair onderwijs 83% van de doelstelling gerealiseerd.

Routekaart banenafspraak

Het aantal schoolorganisaties dat in 2023 acties heeft ondernomen op de banenafspraak is gestegen (van 25% in 2022 naar 33% in 2023). De actie die het meest werd ondernomen in 2023 is kijken naar welke functies er binnen de organisatie zijn voor de doelgroep. De PO-Raad heeft het afgelopen jaar op verschillende manieren impulsen gegeven aan de banenafspraak. Zo is er werk gemaakt van een verbetering van de informatievoorziening voor schoolorganisaties. Dat heeft geleid tot de publicatie van de Routekaart banenafspraak primair onderwijs. De routekaart is een project van de PO-Raad en het Vervangingsfonds/ Participatiefonds. Verschillende schoolorganisaties geven aan dat ze ondertussen al gebruik hebben gemaakt van de routekaart.  

Momenteel wordt er in de sector nagedacht over nieuwe mogelijkheden om een extra impuls te geven aan de realisatie van de banenafspraak in het primair onderwijs.

Doelstelling

In het sociaal akkoord van 2013 hebben het kabinet en sociale partners afgesproken dat er 125.000 extra banen bij reguliere werkgevers gecreëerd worden voor mensen met een arbeidsbeperking. We noemen dit de banenafspraak. De doelstelling van de overheids- en onderwijssectoren is 25.000 banen. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties informeert de Tweede Kamer jaarlijks over de voortgang van de banenafspraak bij deze sectoren. Minister Judith Uitermark stuurde op 13 december 2024 de voortgangsbrief over de realisatie van de banenafspraak in 2023 naar de Tweede Kamer.