Nieuws

Lerarentekort dwingt scholen om ouders voor de klas te zetten

Er is zo’n groot tekort aan invalleraren in het basisonderwijs, dat scholengroep Conexus ouders vraagt om voor de klas te staan. Dit moet voorkomen dat klassen naar huis worden gestuurd als hun juf of meester ziek is. De PO-Raad kijkt niet op van deze oplossing, want scholen zitten aan het eind van hun mogelijkheden om de tekorten zelf op te lossen.

De Nijmeegse scholengroep met 31 basisscholen deed de ongebruikelijke oproep in een brief die deze week aan de ouders is verstuurd. Hierin vraagt zij ouders die bevoegd zijn als leraar of zijn opgeleid als onderwijsassistent om bij te springen als leerkracht. Andere ouders worden gevraagd om als vrijwilliger de opvang van kinderen te verzorgen als er geen vervanger is voor een zieke leraar. Volgens Toine Janssen, bestuurder van Conexus, is de oproep tegelijkertijd als wake-up call aan personeel en ouders bedoeld. ,,Ze moeten er rekening mee houden dat er – heel af en toe – geen leerkracht voor de klas van hun kinderen is’’, laat Janssen weten in het Algemeen Dagblad.

Volgens Janssen is dit de opmaat van het lerarentekort in het primair onderwijs. Dit tekort loopt steeds verder op omdat er te weinig studenten aan de pabo beginnen om de uitstroom van oudere leraren tegen te gaan. Zo is er dit jaar al een tekort van 1.200 leraren. Dit zal oplopen tot wel 4.000 in 2020 en zelfs 10.000 in 2025.

Ernstig signaal

De PO-Raad laat weten niet op te kijken van de oproep van Conexus. ,,Het is helaas niet het enige schoolbestuur dat een creatieve oplossing probeert te vinden voor dit grote probleem’’, stelde PO-Raad-voorzitter Rinda den Besten vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens de PO-Raad moet het vak van leraar daarom weer aantrekkelijk worden gemaakt, met een hoger salaris en minder werkdruk. ,,Dat betekent minder administratieve lasten, meer inzet van ICT en meer ondersteund personeel. Maar daarvoor is wel geld nodig’’, aldus Den Besten.

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten