Verwerken afspraken onderhandelaarsakkoord in begroting 2025
Schoolorganisaties zijn op dit moment bezig met het opstellen van de begroting 2025. Hiervoor is het van belang om te weten wat de financiële impact is van de afspraken in het onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe cao primair onderwijs. Hoe kunnen schoolorganisaties in de begroting rekening houden met de gemaakte afspraken.
De cao-partijen in het primair onderwijs hebben een onderhandelaarsakkoord gesloten voor een cao primair onderwijs 2024-2025 (CAO PO 2024-2025). De nieuwe cao loopt van 1 oktober 2024 tot en met 31 oktober 2025. In het akkoord is sprake van een generieke loonsverhoging, aanpassing van verschillende salarisschalen en een stap richting het uniformeren van toelagen. Het akkoord wordt nu voorgelegd aan de leden van de vakbonden en de PO-Raad. Na instemming worden de gemaakte afspraken definitief. In dit artikel vind je meer informatie over de impact van de afspraken voor de begroting van de schoolorganisatie.
Kosten onderhandelaarsakkoord
De kosten van het onderhandelaarsakkoord zijn voor een klein deel verschillend voor het basisonderwijs (BAO) en het gespecialiseerd onderwijs (GO). De oorzaak hiervan ligt in de aanpassingen in het salarishuis. Binnen het gespecialiseerd onderwijs werken gemiddeld meer mensen in de functiecategorie onderwijsondersteunend personeel (OOP). De aanpassingen in toelagen en salarisschalen hebben meer betrekking op OOP dan op de andere functiecategorieën.
De hogere kosten voor het gespecialiseerd onderwijs zijn als uitgangspunt gehanteerd bij het bepalen van de generieke loonsverhoging. Dit is geen gebruikelijke gang van zaken. Normaal gesproken – en dat zal in de toekomst waarschijnlijk ook zo zijn – wordt uitgegaan van gemiddelden voor de sector.
De toename van de loonkosten is gedekt door de indexatie van het loongevoelige deel van de bekostiging in 2024 en de verwachte indexatie van het loongevoelige deel van de bekostiging in 2025.
Mutaties in sociale lasten en werkgeverslasten worden zowel bij de bepaling van hetgeen beschikbaar is voor het maken van cao-afspraken als bij de bepaling van de loonkostenstijging buiten beschouwing gelaten.
Begroting 2025
Wanneer bij het opstellen van de begroting gebruik gemaakt wordt van de oude salaristabellen (van de CAO PO 2023-2024) moeten de loonkosten verhoogd worden met 5,0% voor BAO of 5,2% voor GO. Wanneer in de begroting de nieuwe salaristabellen 2024-2025 worden gebruikt voor de berekening van de personele lasten, dan is deze verhoging uiteraard niet nodig. Let dan wel op de conversie van met name OOP’ers per 1 oktober 2024.
Om baten en lasten te matchen is het noodzakelijk dat de bekostiging in de begroting (bedragen uit definitieve regeling bekostiging 2024) wordt verhoogd met 2,95% voor het reguliere onderwijs of 3,13% voor het gespecialiseerd onderwijs.
Bijzonderheden
Voor 2024 geldt dat de loonkosten als gevolg van de CAO PO 2024-2025 toenemen met 1,25% voor BAO en 1,30% voor GO doordat de cao ingaat per 1 oktober. De loonsverhoging per 1 oktober heeft dus alleen op de laatste drie maanden effect (1,25% = 3/12*5,0 % voor BAO, 1,3% = 3/12 *5,2% voor GO). Hierdoor blijven er over 2024 incidenteel middelen over. Deze ruimte zal deels nodig zijn om de inpassing van huidige werknemers in de nieuwe schalen te bekostigen. Structureel zijn de kosten van de herziene schalen gedekt, maar er zijn voor huidige werknemers – doordat zij er allemaal wat extra op vooruitgaan – wat extra kosten. Deze zijn gedekt door de eenmalige ruimte van 2024.
Voor de dekking van de CAO PO 2024-2025 is de vergoeding incidentele looncomponent (0,3%) buiten beschouwing gelaten. Wij adviseren evenwel om deze middelen vooralsnog niet in te zetten, maar om deze te reserveren voor een mogelijke toename van personeelgerelateerde kosten in 2025.
Op de verwachte indexatie van het loongevoelige deel van de bekostiging 2025 wordt zoals gebruikelijk een voorschot genomen. Deze verwachting is gebaseerd op ramingen van het CPB. De definitieve indexatie wordt verwerkt in de definitieve regeling bekostiging 2025 in juli 2025. Dit betekent dat schoolorganisaties de loonkostenstijging deels moeten voorfinancieren.
Schoolorganisaties in het speciaal basisonderwijs alsmede schoolorganisaties welke actief in zijn in verschillende subsectoren adviseren wij om de subsector te volgen die wat betreft personele verdeling OP/OOP het dichtst bij de eigen organisatie ligt of te kiezen voor een eigen gewogen gemiddelde.
Aanvullende informatie
Een toelichting op de wijze waarop de lumpsum wordt geïndexeerd kun je vinden op poraad.nl. Daarnaast is er op mijnporaad.nl (het besloten ledenportal voor leden PO-Raad) een uitgebreidere cijfermatige uitleg beschikbaar met betrekking tot CAO PO 2024-2025.