Goed Worden, Goed Blijven (+): een kijkje in de cijfers
Voor scholen en besturen die (preventief) aan de slag willen met het verbeteren van hun onderwijskwaliteit biedt de PO-Raad de ondersteuningsprogramma’s Goed Worden, Goed Blijven en Goed Worden, Goed Blijven + aan. Hoeveel scholen en besturen maken hier gebruik van? Welke stappen doorlopen ze? Hoe hebben zij zich verbeterd en hoe tevreden zijn zij? Lees meer in de infographic over beide ondersteuningsprogramma's en het onderzoeksrapport over Goed Worden, Goed Blijven +.
Goed Worden, Goed Blijven (+)
Sinds 2009 kunnen scholen die door de Inspectie van het Onderwijs onvoldoende of zeer zwak zijn beoordeeld terecht bij het programma Goed Worden, Goed Blijven (GWGB). In 2018 is daar de ondersteuning van onvoldoende besturen aan toegevoegd. Voor scholen die preventief willen werken aan het verbeteren van hun onderwijskwaliteit, is er sinds 2020 het programma Goed Worden, Goed Blijven + (GWGB+). Vanaf 2022 ondersteunt GWGB+ ook besturen die willen werken aan het verbeteren van hun kwaliteitszorg. Lees meer over de ondersteuningsprogramma’s in de infographic.
Monitoringsonderzoek GWGB+
Om zicht te krijgen op de effectiviteit van de interventies van GWGB+ heeft Oberon een monitoringsonderzoek uitgevoerd. In dit onderzoek is onder andere gekeken hoe deelnemende scholen de ondersteuning waarderen, met welke ontwikkelpunten zij aan de slag zijn gegaan en welke resultaten zij hebben geboekt. Uit dit onderzoek blijkt onder andere dat:
- De ondersteuning vanuit GWGB+ gemiddeld met een 8,5 wordt gewaardeerd.
- De deelnemers tevreden zijn over de mate waarin zij hun verbeterdoelen hebben bereikt.
- Scholen die in 2020/2021 met GWGB+ zijn gestart hogere scores op de referentieniveaus behalen (o.b.v. een meerjarig eindtoetsgemiddelde) dan de landelijke populatie en de doelgroep van GWGB+.
Lees meer in het onderzoeksrapport of bekijk de infographic.
Lessen voor andere scholen
Het rapport bevat de volgende lessen voor andere scholen:
- Benut een ‘blik van buiten’ (bestuurder, bovenschoolse kwaliteitszorgmedewerker of externe expert) om je zelfevaluatie verder aan te scherpen.
- Beschrijf in het plan van aanpak maatregelen om in te spelen op belemmerende factoren in de context van de school.
- Breng focus aan in het plan van aanpak.
- Benut inzichten over wat wel en niet werkt bij de keuze voor verbeteractiviteiten.
PO-Raad werkt aan kennisdeling
Om scholen en besturen op weg te helpen werkt Goed Worden, Goed Blijven aan het ontsluiten van kennis en ervaring over kwaliteitsverbetering. Naar verwachting publiceren we in het tweede kwartaal een stappenplan over ‘wat werkt’ met verwijzingen naar wetenschappelijke literatuur, kennisclips, podcasts en praktijkvoorbeelden. Ook verschijnt er in 2025 een handreiking voor schoolbesturen om tijdig grip te hebben op de kwaliteit van hun scholen. Houd onze kanalen in de gaten.
Goed Worden, Goed Blijven (+) in beeld
Benieuwd naar de praktijkervaringen van scholen en besturen met GWGB(+)?
Bekijk de video's.