Overzicht belangrijke datums leerlingtellingen
DUO stelt op de 28e van elke maand vast hoeveel leerlingen er bij elke schoolorganisatie staan ingeschreven. De leerlingadministratie heeft dus altijd uiterlijk vier weken na elke teldatum de tijd om de administratie bij te werken of te corrigeren.
Behalve voor de bekostiging worden de met Register Onderwijsdeelnemers (ROD) uitgewisselde gegevens gebruikt in bijvoorbeeld Vensters/Scholen op de kaart, sectorrapportages etc. en bieden de gegevens belangrijke managementinformatie voor schooldirecties, bestuur en staf.
Wij adviseren schoolorganisaties om de leerlingadministratie te professionaliseren en de continuïteit daarvan ook in geval van afwezigheid te waarborgen.
Overzicht teldatums
De leerlingtellingen zijn enigszins verschillend in het reguliere basisonderwijs en het gespecialiseerde onderwijs. Hier een overzicht.
Reguliere basisonderwijs:
- De telling op 1 februari is bepalend voor de bekostiging van de schoolorganisatie in het kalenderjaar erna;
- De telling op 1 oktober is bepalend voor het totale (landelijke) budget voor het primair onderwijs, voor het bepalen van de ruimtebehoefte en voor bekostiging rondom stichting en instandhouding van scholen;
- De telling op iedere eerste dag van de maand is bepalend voor eventuele extra bekostiging groei.
Gespecialiseerd onderwijs:
- De telling (incl. het koppelen en uitwisselen van de TLV’s) op 1 februari is bepalend voor de basis- en ondersteuningsbekostiging van de schoolorganisatie in het jaar erna;
- De telling op 1 oktober is bepalend voor het totale landelijke budget voor het primair onderwijs (als deze lager blijkt te liggen dan werkelijk, dan leidt dit tot een taakstelling voor het onderwijs), voor het bepalen van de ruimtebehoefte en voor bekostiging rondom stichting en instandhouding van scholen;
- De telling (incl. het koppelen en uitwisselen van de TLV’s) op 1 juni en 1 september is bepalend voor eventuele extra bekostiging groei vanuit het samenwerkingsverband (de vangnetregeling).