Risicomanagement in het primair onderwijs
Alle organisaties hebben te maken met mogelijke gebeurtenissen die een nadelig effect kunnen hebben op het behalen van de doelstellingen of zelfs op de continuïteit van de organisatie. Risicomanagement is een continu proces waarbij de mogelijke risico’s en beheersmaatregelen om deze risico’s te vermijden en/of te verminderen in kaart worden gebracht én worden gemonitord.
Er zijn veel partijen in de markt die schoolorganisaties kunnen helpen bij het maken van risicomanagementbeleid, het in kaart brengen en prioriteren van risico’s, het ontwerpen van beheersmaatregelen en het bepalen van een gewenst buffervermogen voor restrisico’s.
Wanneer je met een dergelijke partij in zee gaat, realiseer je dan dat risicomanagement niet slechts een financiële exercitie is. Betrek diverse gremia en functies bij het proces zodat er een breed beeld ontstaat van mogelijke risico’s, zowel de operationele als ook de strategische en tactische risico’s.
De notitie kan je op weg helpen:
Jaarverslag
In de continuïteitsparagraaf van het jaarverslag rapporteert het bestuur over de aanwezigheid en werking van het interne risicobeheersings- en controlesysteem en worden de belangrijkste risico’s en onzekerheden beschreven. De handreiking bestuursverslag van de PO-Raad ondersteunt schoolbesturen hierbij.
Ook gedurende het jaar is het van belang om de risico’s te monitoren en nieuwe of toenemende risico’s in beeld te brengen en te bespreken. Scholenorganisaties wordt daarom geadviseerd om een risico-update op te nemen in hun periodieke managementrapportages.
Digitale risico's
Met de toenemende digitalisering in het onderwijs, nemen ook de cyberdreigingen en privacy risico’s toe. Daarom werkt de onderwijssector toe naar één norm voor digitaal veilig onderwijs: het Normenkader Informatiebeveiliging en Privacy voor het onderwijs. Hier vind je informatie en tools over hoe om te gaan met deze risico’s.