De gesprekstool BurgerSmaken, onderdeel van de conferentie Focus op Burgerschap 2020 is op aanvraag beschikbaar voor scholen in het primair en voortgezet onderwijs. Dit instrument, oftewel ‘spel’ maakt het mogelijk om als school op een effectieve en ontspannen manier met collega’s in gesprek te gaan over burgerschap.

Het spel is te spelen door minimaal vier en maximaal acht deelnemers. Zoals de naam BurgerSmaken al doet vermoeden is de basis van het spel een menu. Aan de hand van dit menu komt het gesprek onder leiding van een gespreksleider (tafelheer of -dame), op gang en krijgt het structuur.

Verdiepen en reflecteren

BurgerSmaken biedt meerdere kansen voor verdieping; je kunt achterhalen wat belangrijke burgerschapsthema’s zijn binnen jouw school. Of je kiest ervoor om aan de hand van het spel, te reflecteren op wat er goed gaat binnen jouw burgerschapsonderwijs en wat nog aandacht behoeft. Daarbij staan de ‘voorleeffunctie ’van de school en ‘de school als oefenplaats’ centraal. Voor deze beide onderwerpen mag meer bewustzijn komen. Deze gesprekstool voorziet ook in aandacht voor het gesprek over hoe ruimte te geven aan gevoelige thema’s.

Iedere deelnemer krijgt letterlijk een placemat en kan na ‘de voorstelburger’ (Wie ben je? Waar werk je en in welke functie?), een ‘bestelling’ doorgeven op de placemat. Daarbij beantwoordt iedereen een aantal vragen en vat de antwoorden kort samen voor de andere deelnemers.

IJsbrekers in het spel

Tijdens de spelcomponent ‘hoofdgerecht’ komen vragen aan bod die fungeren als ijsbreker; iemand kan bijvoorbeeld kiezen voor de spelkaart ‘hete aardappel’: ‘Waar heb jij je tong wel eens aan gebrand? En hoe heb je dit opgelost?’ of de knoflook-kaart (‘lekker geurtje’): ‘Hoe gaan we met elkaar om? Welk voorbeeld leef jij voor?’ Het is de bedoeling dat er zo een levendig gesprek tussen deelnemers ontstaat. De tafelheer/-dame heeft hier een faciliterende rol in, diverse spelkaarten ondersteunen hierbij.
BurgerSmaken eindigt met een ‘luchtig dessert’ (goede voornemens) en de ‘doggy bag’ waarbij deelnemers terugblikken op hun ‘bestelling’ en aangeven wat ze meenemen van tafel om een volgende stap te maken in burgerschapsonderwijs.  

Interesse om dit spel binnen jouw eigen school te spelen? Mail post@burgerschapopdebasisschool.nl