5 oktober: staking primair onderwijs

Op donderdag 5 oktober staakte het primair onderwijs in Nederland. De vakbonden hadden - ondersteund door de organisaties die verenigd zijn in het PO-Front - tot deze staking opgeroepen om hun boodschap aan de politiek voor een eerlijk salaris en minder werkdruk kracht bij te zetten. Op deze pagina vindt u allerlei informatie over de staking (verder naar onderen vindt u ook informatie en een voorbeeldbrief waarvoor u moet inloggen in mijn.poraad.nl).

 60.000 leraren

Zo'n 60.000 mensen uit het hele land kwamen donderdag bijeen in het Zuiderpark in Den Haag. Zij voerden actie voor meer salaris en minder werkdruk in het primair onderwijs.

Een compilatie van foto's van de staking in Den Haag met daarop veel leraren, Dolf Jansen die met zijn vuist gebald op het podium staat. vliegtuigen met spandoeken en Rinda den Besten die wordt geïnterviewd door Dolf Jansen voor een grote menigte
Fotograaf: David van Dam

Bekijk hieronder de filmpjes die op 5 oktober zijn gedraaid ter ondersteuning van de manifestatie en lees het gedicht dat de Dichter des Vaderlands schreef voor deze gelegenheid.

'Actie in het Onderwijs' volgens de Dichter des Vaderlands

Op televisie zegt een meneer dat er niet zoveel geld is
voor meesters en juffen. En ik weet niet of hij liegt
maar hij kijkt wel een beetje vies, alsof hij 
een bord vol beestjes leeg moet eten.

Er zijn veel mensen bij, met camera’s. Ze willen dingen weten. 
Ze praten over investeren, over de toekomst van het leren 
en ze vragen of hij weet wat domheid kost. 
De meeste klinken nogal boos.

En die meneer krijgt rode wangen, zijn stem raakt langzaam 
in de knoop, ze vragen steeds maar dingen waar hij
geen antwoorden op heeft. Ze zeggen dat hij geld 
in mooie woorden heeft gestopt. Slecht heeft opgelet. 
Dat zijn rekensom niet klopt.

Hij zegt iets en stopt en zegt iets en stopt.
Zijn zinnen vallen steeds kapot. En ik weet hoe dat is:
als je iets graag wil zeggen maar je hoofd het vertikt. 
Dan komt er niets meer. Ik vind het 
wel zielig voor die meneer.

Daarom mag hij morgen best mijn meester lenen.
Want die kan hem leren hoe dat moet:
eerst goed denken, dan goed delen.


© Ester Naomi Perquin, 4 oktober 2017
Actie in het onderwijs

Kijk ook: Website Dichter des Vaderlands

Schoolbesturen steunen lerarenstaking

Een grote meerderheid van de schoolbesturen in het primair onderwijs steunt het doel van de lerarenacties en heeft begrip voor een staking. Dat blijkt uit een peiling van de PO-Raad onder de schoolbesturen in het primair onderwijs, die door zo’n 300 schoolbesturen is ingevuld.

Meer informatie

Advies en handleiding voor schoolbesturen

Om haar leden te ondersteunen, heeft de PO-Raad een handleiding opgesteld van zaken waar werkgevers aan moeten denken voor, tijdens en na de staking.

Wij vragen schoolbesturen samenvattend om:

  • Medewerkers alle ruimte te geven om te staken
  • Ouders te betrekken bij de staking en goed te informeren
  • Gezamenlijk op te trekken en salaris door te betalen 

Naar de handleiding

Manifestatie

Het PO-front vraagt alle werknemers in basis- en speciaal onderwijs om op 5 oktober het werk neer te leggen en naar het Zuiderpark in Den Haag te komen voor een massale actie, om de politiek duidelijk te maken dat er zwaar weer dreigt in het onderwijs. 

Meer over de manifestatie

Mijn.poraad.nl

Hieronder vindt u berichten over de staking die alleen te lezen zijn voor leden van de PO-Raad
(log in op mijn.poraad.nl of maak een account aan).

Voorbeeldbrief ouders

Leden van de PO-Raad kunnen gebruik maken van een voorbeeldbrief voor ouders. De voorbeeldbrief geeft achtergrondinformatie over het doel van de staking. Schoolbesturen kunnen de brief aanpassen aan hun eigen situatie en hun eigen specifieke informatie opnemen.

Voorbeeldbrief

Veelgestelde vragen over staking

In het document met de veelgestelde vragen worden een aantal vragen beantwoord die bij onze Helpdesk vaak worden gesteld.

Download pdf

'Samen strijden voor meer salaris, dat is goud waard'

,,Ondersteund door vele schoolbesturen, leggen leerkrachten op 5 oktober hun werk neer. Samen vormen zij een uniek front’’, zegt Thijs Roovers namens de leraren van PO in Actie. Lees het volledige interview met Thijs Roovers over de actie:

Naar interview

Ontwikkelingen rondom de staking van 5 oktober

Het dagelijks bestuur van de PO-Raad heeft de leden van de vereniging op 8 september nader geïnformeerd over de uitslag van de ledenpeiling en het advies dat het bestuur vanuit de peiling heeft opgesteld. Lees het nieuwsbericht:

Naar bericht

Achtergrondinformatie en -berichten

Voor iedereen te lezen

Petitie en manifestatie 27 juni

Dit voorjaar tekenden 368.799 mensen de petitie van PO-front voor een eerlijk salaris en minder werkdruk. Op 27 juni werd de petitie in het bijzijn van zo'n vijfduizend protesterende leraren op het Malieveld aangeboden aan de onderhandelende partijen voor een nieuw kabinet. 

Liveblog 27 juni

 

PO-front

Het PO-front is een uniek samenwerkingsverband van de actiegroep POinactie met onderwijsbonden, de schoolleiders en schoolbesturen. Een breed gedragen intiatief dat pleit voor forse investeringen in het basis- en speciaal onderwijs. Het gaat om: POinactie (actiegroep met een facebookcommunity van 40.000+ leraren), Algemene Onderwijsbond, Algemene Vereniging van Schoolleiders, CNV Onderwijs, Federatie van Onderwijsvakorganisaties, FNV en PO-Raad.