5 oktober: staking primair onderwijs

Op donderdag 5 oktober staakt het primair onderwijs in Nederland. De vakbonden hebben - ondersteund door de organisaties die verenigd zijn in het PO-Front - tot deze staking opgeroepen om hun boodschap aan de politiek voor een eerlijk salaris en minder werkdruk kracht bij te zetten. Op deze pagina vindt u allerlei informatie over de staking.

Schoolbesturen steunen lerarenstaking

Een grote meerderheid van de schoolbesturen in het primair onderwijs steunt het doel van de lerarenacties en heeft begrip voor een staking. Dat blijkt uit een peiling van de PO-Raad onder de schoolbesturen in het primair onderwijs, die door zo’n 300 schoolbesturen is ingevuld.

Meer informatie

Advies en handleiding voor schoolbesturen

Om haar leden te ondersteunen, heeft de PO-Raad een handleiding opgesteld van zaken waar werkgevers aan moeten denken voor, tijdens en na de staking.

Wij vragen schoolbesturen samenvattend om:

  • Medewerkers alle ruimte te geven om te staken
  • Ouders te betrekken bij de staking en goed te informeren
  • Gezamenlijk op te trekken en salaris door te betalen 

Naar de handleiding

Blog Rinda den Besten

Afgelopen zomer las ik ‘Masser Brock’ van Bert Wagendorp. Een roman over de waarheid, en hoe ver deze soms te zoeken is in onze Nederlandse politiek en journalistiek. Ook al wéét ik dat het fictie is, toch was ik een beetje geshockeerd. Want het lijkt er steeds meer op dat ook onze sector inzet is van een ordinaire strijd om de ego’s in Den Haag. Frans Weisglas twitterde vorige week, na het ‘oplossen’ van de ‘kabinetscrisis’ rond de lerarensalarissen: ‘Dit is zó politiek met een kleine p: iedereen is ‘t eens, maar gunt de ander niet de eer’.

Lees de blog

Manifestatie

Het PO-front vraagt alle werknemers in basis- en speciaal onderwijs om op 5 oktober het werk neer te leggen en naar het Zuiderpark in Den Haag te komen voor een massale actie, om de politiek duidelijk te maken dat er zwaar weer dreigt in het onderwijs. 

Meer over de manifestatie

Mijn.poraad.nl

Hieronder vindt u berichten over de staking die alleen te lezen zijn voor leden van de PO-Raad
(log in op mijn.poraad.nl of maak een account aan).

Voorbeeldbrief ouders

Leden van de PO-Raad kunnen gebruik maken van een voorbeeldbrief voor ouders. De voorbeeldbrief geeft achtergrondinformatie over het doel van de staking. Schoolbesturen kunnen de brief aanpassen aan hun eigen situatie en hun eigen specifieke informatie opnemen.

Voorbeeldbrief

Veelgestelde vragen over staking

In het document met de veelgestelde vragen worden een aantal vragen beantwoord die bij onze Helpdesk vaak worden gesteld.

Download pdf

'Samen strijden voor meer salaris, dat is goud waard'

,,Ondersteund door vele schoolbesturen, leggen leerkrachten op 5 oktober hun werk neer. Samen vormen zij een uniek front’’, zegt Thijs Roovers namens de leraren van PO in Actie. Lees het volledige interview met Thijs Roovers over de actie:

Naar interview

Ontwikkelingen rondom de staking van 5 oktober

Het dagelijks bestuur van de PO-Raad heeft de leden van de vereniging op 8 september nader geïnformeerd over de uitslag van de ledenpeiling en het advies dat het bestuur vanuit de peiling heeft opgesteld. Lees het nieuwsbericht:

Naar bericht

Achtergrondinformatie en -berichten

Voor iedereen te lezen

Petitie en manifestatie 27 juni

Dit voorjaar tekenden 368.799 mensen de petitie van PO-front voor een eerlijk salaris en minder werkdruk. Op 27 juni werd de petitie in het bijzijn van zo'n vijfduizend protesterende leraren op het Malieveld aangeboden aan de onderhandelende partijen voor een nieuw kabinet. 

Liveblog 27 juni

 

PO-front

Het PO-front is een uniek samenwerkingsverband van de actiegroep POinactie met onderwijsbonden, de schoolleiders en schoolbesturen. Een breed gedragen intiatief dat pleit voor forse investeringen in het basis- en speciaal onderwijs. Het gaat om: POinactie (actiegroep met een facebookcommunity van 40.000+ leraren), Algemene Onderwijsbond, Algemene Vereniging van Schoolleiders, CNV Onderwijs, Federatie van Onderwijsvakorganisaties, FNV en PO-Raad.