Dossier formatie en verkiezingen

Een overzicht van al onze berichten rondom de formatie en Tweede Kamerverkiezingen 2017

Onze laatste berichten

Dekker vertraagt fatsoenlijke bekostiging

25-04-2017
Ondanks een toezegging, heeft staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, VVD) nog steeds niet gereageerd op de evaluatie van de bekostiging voor materiële instandhouding (MI). Uit het rapport bleek eerder dit jaar dat scholen honderden miljoenen euro’s te weinig krijgen voor onder meer schoolgebouwen en –borden. De PO-Raad eiste daarop snelle compensatie. Met het uitblijven van een reactie en bijbehorende stappen, vertraagt Dekker dit proces. Bovendien voorkomt hij zo dat het onderwerp op de formatietafel komt te liggen.

Lees verder

Op de formatietafel: het derde uur gym

06-04-2017
Onder leiding van informateur Edith Schippers onderhandelen vier potentiële coalitiepartijen in de Stadhouderskamer over de vorming van een nieuw kabinet. Wat ligt er voor het primair onderwijs op deze onderhandeltafel? In deel 3 van deze serie: een verplicht derde uur gym. Hoe haalbaar is dit plan?

Lees verder

Op de formatietafel: lestaakvermindering

23-3-2017
Als verkenner Edith Schippers potentiële coalitiepartijen bij elkaar heeft gebracht, volgt het onderhandelen en uitruilen van plannen. Wat ligt er voor het primair onderwijs sowieso op de onderhandeltafel? In deel 2 van deze serie: een vermindering van het aantal uren dat een leraar lesgeeft.

Lees verder

Op de formatietafel: kleinere klassen

21-3-2017
Als verkenner Edith Schippers potentiële coalitiepartijen bij elkaar heeft gebracht, volgt het onderhandelen en uitruilen van plannen. Wat ligt er voor het primair onderwijs sowieso op de onderhandeltafel? In deel 1 van deze serie: kleinere klassen. Hoe haalbaar zijn deze plannen?

Lees verder

Op de verlanglijst voor het po: Onderwijs op maat met ICT

15-3-2017
In aanloop naar de verkiezingen vraagt de PO-Raad nog één keer de aandacht voor haar drie belangrijkste verzoeken aan een nieuw kabinet. Onderwijs op maat met hulp van ICT staat centraal in deze laatste editie. ,,Afkomst en woonplaats mag geen kind op (ICT-)achterstand stellen.’’

Lees verder

GroenLinks winnaar Kinderverkiezingen

15-3-2017
Het is een traditie: een dag voor de echte Tweede Kamer-verkiezingen mochten kinderen laten weten wat hun favoriete partij is. Dit jaar is dat GroenLinks. Meestal is de uitslag van de Kinderverkiezingen anders dan die van de echte verkiezingen. 

Lees verder

Op de verlangslijst voor het po: de beste leraren voor de klas

14-3-2017
Met de ambitie om de beste leraren voor de klas te krijgen én te behouden, wil de PO-Raad de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs vergroten en tegelijkertijd het dreigende lerarentekort het hoofd bieden. Om dit te bereiken, is het volgens de sectororganisatie voor het primair onderwijs (po) van groot belang dat het lerarenvak aantrekkelijker wordt gemaakt.

Lees verder

Op de verlanglijst voor het po: een sterke basisvoorziening

06-03-2017
In aanloop naar de verkiezingen vraagt de PO-Raad nog één keer de aandacht voor haar drie belangrijkste verzoeken aan een nieuw kabinet. Wat beloven de partijen hierover in hun programma’s en minstens zo belangrijk: wat zeggen de doorrekeningen van het Centraal Planbureau (CPB)? In deze eerste editie de basisvoorziening voor het jonge kind.

Lees verder

Drie hete aardappels die worden doorgeschoven naar nieuw kabinet

01-03-2017
Binnen enkele maanden nemen nieuwe bewindspersonen het roer over op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW). Welke po-dossiers zullen er onvermijdelijk op hun bureau liggen? Oftewel: welke hete aardappels worden doorgeschoven naar een volgend kabinet? De PO-Raad selecteerde er drie en voorzag deze van een advies.

Lees verder

Verkiezingsprogramma's langs de onderwijslat

Wat hebben de verkiezingsprogramma's het primair onderwijs te bieden? 

Bekijk het overzicht

Geel vlak met potlood en aangevinkte vakjes
Gekleurde blokken

Onze actiepunten in het kort:

  1. De beste leraren voor de klas
  2. Sterke basisvoorziening
  3. Onderwijs op maat met ICT

Lees ons volledige programma