Nieuws

Schoolbestuurders laten zich inspireren door CEO’s

Schoolbestuurders uit verschillende sectoren krijgen de kans te leren van CEO’s uit het bedrijfsleven in een vernieuwd intersectoraal besturenprogramma. Deelnemers nemen een uniek kijkje in de keuken van vooruitstrevende Nederlandse bedrijven als McKinsey en UMCU en spreken met ceo’s als Wiebe Draijer (Rabobank) en Huub Vermeulen (bol.com). Die cultuur van ‘elke dag een beetje beter’, waar zit ‘m die in? ,,Bij bol.com herkende ik dat je als leidinggevende en bestuurder niet nadrukkelijk op de voorgrond moet staan.”

Inspiratie opdoen, je laven aan inzichten uit het bedrijfsleven en leren van elkaar staan centraal in het vernieuwde intersectorale besturenprogramma van PO-Raad, VO-raad en Stichting LeerKRACHT met medewerking van de MBO Raad, dat dit schooljaar weer georganiseerd wordt. De bedrijven die worden bezocht hebben een cultuur van continue verbetering. Thema’s als leiderschap, strategische visie en planning, verantwoording en persoonlijke professionaliteit komen aan bod tijdens drie werkbezoeken aan Nederlandse bedrijven. Deelnemer Tijmen Smit (lid college van bestuur Gooise Scholen Federatie): ,,Door het onderwijs heen, van funderend tot aan beroepsonderwijs, worstelen we met dezelfde vragen op het gebied van professionalisering en de cultuur van elke dag willen verbeteren.”

Verandermanagement

Wie deelneemt aan het besturenprogramma, gaat aan de slag met een veranderproces in de eigen organisatie. Theorie, werkbezoeken en praktijkopdrachten helpen je reflecteren op en inhoud geven aan verandermanagement.

Smit is onder de indruk van de methodiek die in dit intersectorale leertraject wordt gehanteerd: die is eenvoudig toe te passen en helpt je snel tot de kern komen. ,,Dat vond ik ook mooi aan het bezoek bij bol.com. Uit alles spreekt gezamenlijkheid. Door de grondhouding van vertrouwen verbeteren en elke dag een beetje beter zijn, heeft deze organisatie heel snel zicht op knelpunten en oplossingen. Dat past goed in de beweging naar professionele leercultuur.”

Leiderschap

Tijdens een van de werkbezoeken staat het thema leiderschap centraal. bol.com-CEO Huub Vermeulen zegt over zijn visie op leiderschap: ,,In mijn eentje kan ik niet bedenken hoe het bedrijf beter kan. Alleen samen kunnen we het verschil maken. Met 2000 collega’s willen we het elke dag nog beter doen voor onze klant en verkooppartner. Leiderschap staat voor mij voor vertrouwen en verantwoordelijkheid geven aan medewerkers. Daar krijg ik vakmanschap en verantwoordelijkheid voor terug. De kunst is de balans vinden tussen enerzijds loslaten en vertrouwen geven en anderzijds de medewerker vooruit helpen.”

Interesse in deelname?
In schooljaar 2020/2021 start een nieuwe tranche van het intersectoraal besturenprogramma. Ben je geïnteresseerd en wil je op de hoogte gehouden worden? Hier lees je alles over de inhoud van het programma en vind je een contactformulier.

Angela Horsten (directeur Onderwijs & Kwaliteit bij Salto Eindhoven): ,,Bij bol.com herkende ik dat je als leidinggevende en bestuurder niet nadrukkelijk op de voorgrond moet staan. Je hebt de neiging om te sturen omdat je een doel wilt halen, maar als leider moet je misschien wel meer loslaten dan je zou willen. Wel zicht houden op het proces, maar delegeren en in dialoog blijven, zijn minstens zo belangrijk.”

Een andere deelnemer sluit zich daarbij aan: ,,Wat we in het onderwijs willen creëren, verantwoordelijkheid neerleggen bij leraren, zie je hier goed terug.”

Aan de slag

Horsten ontwikkelde tijdens het intersectoraal besturentraject het koersplan voor haar organisatie. Het besturenprogramma was voor haar zo een vorm van learning by doing. Horsten: “Ik had het niet beter kunnen treffen. De collega-bestuurders en deelnemers waren  hielden mij scherp. Ik pakte, en dat doe ik nu nog, regelmatig de input van het programma erbij om te zien waarop ik alert op moet zijn.”