Grote ambities maar minder geld voor het primair onderwijs
Het primair onderwijs mag zich zorgen maken over de koers van het nieuwe kabinet. Dat concludeert de PO-Raad na de eerste lezing van de OCW-begroting van komend jaar. De bezuinigingen op het primair onderwijs lopen de komende kabinetsperiode op tot 255 miljoen euro. Ook op andere onderwijssectoren wordt hard bezuinigd.
“De koning sprak in zijn troonrede nog uit dat het onderwijs baat heeft bij rust en continuïteit, niet bij grote nieuwe experimenten. Maar met deze begroting stuurt het kabinet-Schoof het onderwijs een storm in,” aldus een bezorgde PO-Raadvoorzitter Freddy Weima.
Bezuinigingen op het primair onderwijs
De PO-Raad was deze zomer bij de presentatie van het hoofdlijnenakkoord nog voorzichtig optimistisch over het voornemen de losse subsidies te vervangen door meer structurele financiering. Dit voornemen zien we helaas nog onvoldoende terug in de Miljoenennota.
Bovendien moet in de komende jaren 100 miljoen euro bezuinigd worden op subsidies in het primair onderwijs, wordt er flink gekort op het programma School en Omgeving en krijgen gemeenten 60 miljoen euro minder voor het onderwijsachterstandenbeleid. Op welke subsidies de 100 miljoen euro bezuinigd wordt, is nog onbekend. Dit zorgt voor veel onduidelijkheid en onzekerheid in de sector.
Het kabinet heeft daarnaast geen extra geld opgenomen voor haar grote onderwijsambities. Denk aan het voorgenomen Herstelplan onderwijskwaliteit, het vergroten van de zij-instroom en de bonus voor leraren die meer uren willen werken.
Structurele financiering voor schoolmaaltijden en compensatie btw-verhoging schoolboeken
Ondanks alle bezuinigingen is het goed dat het kabinet scholen structureel compenseert voor de btw-verhoging op schoolboeken en leermiddelen. Hier hebben we ons als onderwijssector hard voor gemaakt. Daarnaast is het positief dat de regeling voor schoolmaaltijden structureel wordt. Zo kunnen we de schoolmaaltijd een plek geven in het onderwijs. Het is wel belangrijk dat we onderwijsmedewerkers hier zo min mogelijk mee belasten.
“In lijn met onze reactie op het regeerprogramma blijven we benadrukken dat we de uitdagingen in onze sector alleen samen kunnen oplossen. Ons onderwijs staat voor een hels karwei: we kampen met gierende personeelstekorten en zijn volop aan de slag met aanpassingen in het curriculum. Dan is het belangrijk dat een staatssecretaris samen met onderwijspersoneel, ouders, schoolleiders en schoolorganisaties een antwoord zoekt op de vraag ‘hoe doen we dat?’. De aangekondigde bezuinigingen helpen daar niet bij, die rijmen slecht met de ambitieuze voornemens van het kabinet”, sluit Weima af.
Planbureaus eveneens kritisch op bezuinigingen
Ook het Centraal Planbureau (CPB), Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) uitten vandaag stevige kritiek op de plannen van het kabinet. De bezuinigingen op onderwijs leveren nu geld op voor de schatkist, maar op lange termijn kan het volgens de planbureaus ten koste gaan van onze brede welvaart en concurrentiepositie.