Evaluatie beleid kansengelijkheid: forse investeringen zijn niet bewezen effectief
Tussen 2017 en 2023 zijn de uitgaven voor kansengelijkheid verdubbeld maar versnipperd ingezet en niet aantoonbaar effectief, dit blijkt uit het rapport ‘Kiezen voor Kansen’ dat in opdracht van het ministerie van OCW is uitgevoerd. In deze evaluatie is gekeken naar de doelmatigheid en effectiviteit van de genomen maatregelen om de kansengelijkheid in het funderend onderwijs te vergroten.
De PO-Raad licht een aantal conclusies uit het rapport uit:
- De grootste focus van het kansengelijkheidsbeleid lag op financiële maatregelen.
- Met uitzondering van Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) is niet vast te stellen dat de maatregelen doeltreffend waren.
- Weinig maatregelen richten zich op het ondersteunen of professionaliseren van degene die uiteindelijk vaak de uitvoeringskeuzes maakt: de leraar of de schoolleider.
- Het vinden van een passende financieringsvorm voor scholen is een uitdaging, maar wel van belang.
Aangrijpingspunten voor toekomstig beleid
Naast een onderbouwde terugblik beoogde het ministerie van OCW ook aangrijpingspunten voor toekomstig beleid. Op basis van gesprekken met experts, ervaringen uit andere landen en wetenschappelijke literatuur beschrijven de onderzoekers een aantal aanvullende aangrijpingspunten. Dit zijn punten waar het huidige kansengelijkheidsbeleid zich niet op richt, maar de moeite waard zijn om te verkennen: aandacht voor de mate waarin een kind zich thuis voelt op school, maatregelen rondom flexibelere onderwijstijd, professionalisering van leraren, een systeemwijziging rondom vroege selectie en homogene tracks en een integrale aanpak voor kansengelijkheid.
Enkele overige aanbevelingen uit het rapport zijn:
- Richt beleid niet alleen op scholen met een hoge weging, maar denk als ministerie na hoe je alle kinderen kunt bereiken met het beleid.
- Kijk over de grenzen van het ministerie heen. Kansengelijkheid raakt aan meerdere leefgebieden en dus meerdere ministeries.
- Ga in gesprek met scholen over een passende wijze van financiering en over de aanvullende aangrijpingspunten voor het beleid rondom kansengelijkheid.
Meer informatie?
Download het rapport ‘Kiezen voor Kansen’.