Nieuws

Gelijke rechten voor openbaar en bijzonder onderwijs bij organiseren opvang en onderwijs

Naast het bijzonder onderwijs mogen voortaan ook openbare scholen opvang verzorgen. In de wet staat weliswaar dat schoolbesturen in het openbaar onderwijs geen andere activiteiten dan onderwijs mogen aanbieden, maar deze wet (Artikel 48) mag van staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) ruimer worden geïnterpreteerd.

Dit betekent dat alle scholen hierbij voortaan gelijke rechten hebben. Onderwijs en opvang kunnen juridisch worden gezien als één rechtspersoon. Dat houdt simpel gezegd in dat één organisatie beslissingen kan nemen, overeenkomsten kan aangaan, belastingaangifte mag doen, etcetera.

Deze verandering is een eerste, belangrijke stap op weg naar integrale kindcentra waar opvang en onderwijs op álle vlakken zonder problemen kunnen samenwerken. Om dit mogelijk te maken, moeten ook andere belemmerende regels nog worden aangepakt. Zo zijn scholen en opvangcentra gebonden aan verschillende cao’s. Samen personeel aannemen, kan daardoor vrijwel niet. Ook moet over personeel van kinderopvang btw worden afgedragen, terwijl het onderwijs hiervan voor haar personeel is vrijgesteld. Dat maakt het uitwisselen van personeel ingewikkeld. Ook kunnen scholen voor opvangdoeleinden niet zomaar klaslokalen inzetten en huren van gemeenten.

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten