Nieuws

NOS: 'Grote steden vrezen nieuw achterstandenbeleid'

De grote en middelgrote Nederlandse steden maken zich zorgen over de ondersteuning aan duizenden kinderen met een achterstand op school, meldt de NOS. Binnenkort maakt minister Slob (Onderwijs) zijn concrete herverdelingsplannen bekend. 

Grote steden hebben relatief veel kinderen met een achterstandspositie. Daarom kregen zij tot nu toe meer geld van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Maar de regels gaan op de schop: meer kinderen in meer gemeenten krijgen recht op ondersteuning, terwijl het totale budget niet even hard mee stijgt.

De PO-Raad reageert op NOS.nl blij te zijn dat de criteria voor het bepalen van een achterstand op de schop gaan. Maar ook zij verwachten dat de bestrijding van achterstanden in grotere steden versobert als gevolg van het nieuwe beleid.

'Hoe dan ook is er per kind minder geld doordat het totale budget over meer kinderen wordt verdeeld. En omdat het budget de afgelopen jaren al met zo'n 150 miljoen euro is afgenomen, zien wij dit als het verdelen van schaarste', aldus een woordvoerder van de PO-Raad tegen de NOS. 'Wij hebben er daarom ook steeds voor gepleit om eerst het budget te verhogen en dan pas de nieuwe indicator in te voeren.'