Nieuws

Radio 1: Worden kinderen dupe van nieuwe regels peuterspeelzaal?

In het programma De Bus van Radio 1 legt Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad op 19 augustus uit waarom de PO-Raad ongerust is over de plannen van het kabinet om peuterspeelzalen vanaf 2018 onder het regime van de kinderopvang te laten vallen. Gevolg daarvan is dat in gezinnen waar één ouder wel en de ander niet werkt, geen kinderopvangtoeslag krijgen. De PO-Raad vreest dat de peuterspeelzaal daardoor onbetaalbaar wordt voor veel ouders en hun kinderen daar niet meer naartoe zullen gaan.

Juist die peuterspeelzaal is erg belangrijk voor de ontwikkeling van jonge kinderen, vertelt Den Besten. ,,Een kind leert in de eerste vier jaar van zijn leven meer dan rest van leven bij elkaar.'' Het is belangrijk dat ze spelend leren en zich ontwikkelen. Als dat niet gebeurt, kunnen ze een achterstand (bijvoorbeeld een sociale achterstand of een taalachterstand) oplopen die ze nooit meer inlopen, aldus Den Besten. 

Het is daarom van groot belang dat peuterspeelzalen toegankelijk blijven voor álle kinderen. Dat is niet het geval wanneer werkende ouders geen recht krijgen op een toeslag voor kinderopvang. Op de vraag van de presentator of het niet zonde is om geld te geven aan ouders die niet werken, antwoordt ze dat niet alle kinderen thuis optimale kansen krijgen om zich goed te ontwikkelen. Tegelijkertijd stimuleren de nieuwe regels ouders om te gaan werken, stelt de presentator verder. Volgens Den Besten wordt de kinderopvangtoeslag nu gebruikt als arbeidsmarktinstrument terwijl het om het kind hoort te gaan. Een grote groep kinderen wordt dar straks de dupe van voorziet ze. Bovendien, tekent Den Besten aan, geven wij in Nederland vergeleken met de rest van Europa het minste geld uit aan onze jongste kinderen. Dat moet anders.