Nieuws

Rinda den Besten in RTL Nieuws: 'Niet bezuinigen op achterstandsleerlingen, maar juist investeren'

De gelijke kansen voor kinderen op basisscholen komen door het kabinetsbeleid in gevaar. Daarvoor waarschuwde Rinda den Besten gisteren namens de PO-Raad in het RTL Nieuws. De PO-Raad vindt dat het kabinet niet moet bezuinigen op geld voor achterstandsleerlingen, maar er juist meer geld voor moet uittrekken.

Kinderen met bijvoorbeeld een taalachterstand krijgen extra lessen op school. De scholen krijgen voor iedere zogenoemde achterstandsleerling geld van de overheid. Het kabinet bezuinigt hier de komende jaren op. Vorig jaar kregen de scholen gezamenlijk 370 miljoen. In 2020 zal dat nog 300 miljoen zijn. 

Minder laagopgeleide ouders

Een achterstandsleerling is een leerling van wie één of beide ouders een zeer lage opleiding heeft. Wie minder dan twee jaar middelbare school heeft gevolgd, valt in die categorie. Het kabinet bezuinigt omdat er steeds minder ouders met een zeer lage opleiding zijn. In 2011 waren er 186.000 achterstandsleerlingen in Nederland. Vorig jaar waren dat er 134.000. De komende jaren zal dat aantal verder afnemen. 

Maar volgens de PO-Raad moet het kabinet naar meer kijken dan alleen opleidingsniveau van de ouders. Die definitie is veel te beperkt. Want dat het opleidingsniveau van ouders hoger is, betekent niet automatisch dat leerlingen geen achterstand hebben. Denk bijvoorbeeld aan kinderen uit Oostbloklanden waarvan de ouders wel meer opleiding hebben dan de basisschool maar die geen Nederlands spreken, zegt de PO-Raad. 

'Meer factoren van belang'

PO-Raad voorzitter Rinda den Besten: ,,Het gaat niet alleen om de scholing van ouders. Daar is de wetenschap al lang over uit: het gaat ook om inkomensniveau, etniciteit, welke taal wordt er thuis gesproken, waar groei je op, hoe is jouw wijk? Al die factoren horen bij een goed achterstandenbeleid."

Het ministerie van Onderwijs laat weten dat de huidige manier voor het voorspellen van achterstanden onderzocht wordt. Daar moeten we niet op gaan zitten wachten, zegt Den Besten. ,,Dat gaat nog heel lang duren. En tot die tijd vallen er duizenden kinderen buiten de boot. Als het geld zo hard het onderwijs uitstroomt dan stimuleren we de tweedeling in de samenleving enorm. Kinderen met een gelijk iq krijgen dus niet dezelfde kansen en dat kan het onderwijs niet oplossen als dit geld er niet is."

Fragment terug kijken?

Het RTL Nieuws van 3 oktober 19:30 uur terugkijken kan via Uitzending gemist

Bekijk ook de infographic van de PO-Raad over onderwijsachterstanden.