Nieuws

Trouw: 'Waarom basisscholen zich zorgen maken over het onderwijs aan kwetsbare kinderen'

Trouw bericht over de nieuwe indicator voor onderwijsachterstandenbeleid waar de Tweede Kamer vorige week over debatteerde met minister Slob (Onderwijs). Door middel van de indicator wordt bepaald wie een achterstandsleerling is, dus voor welke leerlingen scholen extra geld kunnen krijgen. In het huidige beleid worden alleen leerlingen van ouders die maximaal twee jaar middelbare school hebben gevolgd gezien als achterstandsleerling.

De laatste jaren is het opleidingsniveau van ouders gestegen, terwijl de werkelijke achterstanden niet zijn afgenomen. Hierdoor is steeds meer budget voor onderwijsachterstandenbeleid weggelekt. Met de nieuwe indicator wordt straks ook rekening gehouden met schuldenproblematiek en hoe lang de moeder van het kind al in Nederland woont. ‘Met die nieuwe definitie is iedereen blij’, schrijft Trouw. De pijn zit vooral in het feit dat het budget niet evenredig meegroeit met het aantal achterstandsleerlingen. ‘Kwetsbare kinderen zullen de dupe worden’, zegt de PO-Raad in de krant.

Het ministerie van OCW benadrukt in Trouw dat het probleem vooral zit in de nieuwe herverdeling. Krijgen de vier grote steden meer geld om onderwijsachterstanden weg te werken of moet er juist meer geld naar scholen met een kleine groep achterstandsleerlingen? De Tweede Kamer besluit hoe deze herverdeling plaats gaat vinden.

Lees ook: PO-Raad doet ultieme oproep aan politiek: red de achterstandsleerling

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten