Nieuws

Eindtoets wordt doorstroomtoets: wat verandert er?

Vanaf schooljaar 2023/2024 is er een centrale aanmeldweek voor het voortgezet onderwijs en wordt het schooladvies naar boven bijgesteld, wanneer de leerling de doorstroomtoets beter gemaakt heeft. Zo draagt de toets bij aan een soepele overgang naar het voortgezet onderwijs en meer kansengelijkheid. De PO-Raad is groot voorstander van een kansrijker stelsel

In februari 2022 is het wetsvoorstel doorstroomtoetsen aangenomen. Deze  nieuwe wet regelt dat met ingang van schooljaar 2023-2024 één centrale aanmeldweek komt. Het ministerie van OCW schrijft dat hierdoor ‘alle leerlingen evenveel kans op een plek op de school van hun voorkeur, passend bij het schooladvies’ krijgen. Dit heeft gevolgen voor het tijdpad en moment van afnemen. 
 

  • Uiterlijk 15 november melden scholen zich aan voor de doorstroomtoets.
  • Tussen 10 en 31 januari ontvangen zij hun voorlopig schooladvies.
  • In de eerste of tweede week van februari maken leerlingen de doorstroomtoets. 
  • Uiterlijk 15 maart ontvangen de scholen de uitslag van de doorstroomtoets.
  • Uiterlijk 24 maart ontvangen leerlingen en ouders het definitieve schooladvies. 
  • Tussen 25 maart en 31 maart melden alle leerlingen zich, met hun definitieve advies, aan op de middelbare school. Let op! Dit geldt niet voor leerlingen die doorstromen naar het voortgezet speciaal onderwijs. 

Scholen die jaarlijks of bij de komende afname de Centrale Eindtoets gebruiken, kiezen vanaf schooljaar 2023/2024 een beschikbare doorstroomtoets. Scholen die nu een andere toets afnemen dan de Centrale Eindtoets, kunnen vanaf schooljaar 2023/2024 een andere doorstroomtoets kiezen, maar dat hoeft niet.

In 2023/2024 stopt de Eindtoets

  • Neemt jouw school jaarlijks de Centrale Eindtoets af? Dan kies je vanaf schooljaar 2023/2024 een van de beschikbare doorstroomtoetsen.  
  • Neemt jouw school een andere toets af dan de Centrale Eindtoets? Dan kun je vanaf schooljaar 2023/2024 een andere doorstroomtoets kiezen, maar dit hoeft niet. 
  • Tijdens het volgende schooljaar (2022/2023) is de afname van de eindtoets en de registratie van het schooladvies onveranderd ten opzichte van eerdere jaren.

Meer lezen?

Download de brief van het ministerie van OCW over de doorstroomtoets, bekijk de visual of lees de veelgestelde vragen en antwoorden

 

Leerling maakt een toets

Downloads

PDF, 155.85 kB

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten