Nieuws

Extra herkansingsmogelijkheid en voorlopige toelating vervolgonderwijs voor vso-leerlingen

Minister Arie Slob (Onderwijs) komt de Tweede Kamer tegemoet tijdens het debat over examinering in het voortgezet speciaal onderwijs (vso). Leerlingen in het vso krijgen een extra herkansingsmogelijkheid en worden voorlopig toegelaten tot het vervolgonderwijs.

De Kamer stemde vorige week voor een motie van Paul van Meenen (D66) en Michel Rog (CDA) om diplomering in het vso mogelijk te maken op basis van eigen schoolresultaten. De minister liet eerder deze week in een brief aan de Tweede Kamer weten de motie onmogelijk uit te kunnen voeren.

Tijdens het debat bleef de minister bij zijn standpunt: de motie is onmogelijk uit te voeren doordat de meeste scholen niet kunnen voldoen aan de inhoudelijke eisen van het diploma en geen examenlicentie hebben. Wel wil hij de vso-leerlingen tegemoet komen met nog een extra herkansing voor alle leerlingen in het vso die opgaan voor hun diploma dit jaar. Daarmee komt het aantal herkansingen op vier in 2020. Maatwerk voor deze groep leerlingen is van groot belang en daar is voldoende ruimte voor tijdens de afname van de college-examens. Daarnaast geldt voor deze groep leerlingen een voorlopige toelating in het vervolgonderwijs, omdat zij langer de tijd krijgen voor de herkansingen waarmee ze een diploma kunnen halen. Zij krijgen hier tot 1 januari 2021 de tijd voor.

Scholen en leerlingen worden zo snel mogelijk geïnformeerd over deze veranderingen rondom het examen. Daarnaast komt er een informatiepunt waar vso-leerlingen terecht kunnen met vragen.

Lees ook: ‘Minister Slob: motie examinering vso is niet uitvoerbaar’

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten