Nieuws

Aan de slag met een rookvrij schoolterrein? Hulp beschikbaar!

Uit onderzoek blijkt dat jongeren die anderen zien roken, zelf ook eerder gaan roken. Eigenlijk is iedereen het erover eens: jongeren horen les te krijgen in een gezonde omgeving. De meeste basisscholen hebben daarom al een rookvrij schoolterrein. Om ook uw school hierbij te ondersteunen is er nu allerlei hulp beschikbaar. 

Advies en ondersteuning

Verwacht u weerstand bij het rookvrij maken van uw schoolterrein? Bijvoorbeeld bij medewerkers of ouders? Of voorziet u problemen met de handhaving? Een Gezonde School-adviseur of preventiemedewerker helpt u gratis bij het rookvrij maken van uw schoolterrein. Zij kunnen u bijvoorbeeld helpen met het creëren van draagvlak bij medewerkers of het maken van een goed handhavingsplan. De contactgegevens van een Gezonde School-adviseur of preventiemedewerker bij u in de regio vraagt u op via rookvrijschoolterrein@gezondeschool.nl (link stuurt een e-mail) of kijk op de pagina 'Overzicht van Gezonde School-adviseurs'

Op de pagina 'Aan de slag met een rookvrij schoolterrein' vindt u bovendien allerlei materialen die u helpen bij het rookvrij maken van uw schoolterrein. Bijvoorbeeld een concreet stappenplan, tips voor gesprekken met medewerkers en ouders en inspirerende filmpjes van scholen die al een rookvrij terrein hebben.

Zelf aan de slag

De overheid en gemeenten stellen op dit moment een rookvrij schoolterrein niet verplicht. Scholen moeten dus zelf actie ondernemen. De Onderwijsagenda Sport, Bewegen en een Gezonde Leefstijl (SBGL) van de PO-Raad, VO-raad en MBO Raad helpen scholen hierbij. Net als het Longfonds en de partners uit de Alliantie Nederland Rookvrij, met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.