Nieuws

Onrust over gezondheidsrisico’s kunstgrasvelden

Kunstgrasvelden met rubbergranulaat zouden mogelijk gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Dat bleek deze week uit een uitzending van ZEMBLA. Gezien het feit dat basisscholen tijdens gymlessen en pauzes veel gebruikmaken van sportvelden, uit de PO-Raad haar zorgen hierover en dringt zij aan op snel onderzoek naar de gezondheidsrisico’s.

In het rubbergranulaat, gemaakt van oude autobanden, zitten kankerverwekkende PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). In 2006 is onderzocht of deze stoffen in het lichaam terecht zouden kunnen komen en werd vastgesteld dat er geen gezondheidsrisico’s zouden zijn. Maar wetenschappers zetten in de ZEMBLA-uitzending vraagtekens bij de representativiteit van dit onderzoek.

Basisscholen maken tijdens gymlessen en pauzes veel gebruik van de kunstgrasvelden. Daarom uit de PO-Raad haar zorgen over de mogelijke gezondheidsrisico’s die het gebruik ervan met zich meebrengen. De sectororganisatie sluit zich aan bij de oproep van onder meer minister Schippers (Volksgezondheid) en de KNVB om snel onderzoek te doen naar de daadwerkelijke risico’s.