Nieuws

Speciale leraren moeten scholen gezonder maken

Zes pabo's gaan leerkrachten opleiden die scholen gezond moeten maken. Vandaag geven staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) en Rinda den Besten, voorzitter PO-Raad, het startschot voor het project Specialist Sportieve en Gezonde School.

Specialist Sportieve en Gezonde School

Het landelijke project wordt uitgevoerd door een vertegenwoordiging van pabo’s van verschillende hogescholen: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Hogeschool InHolland, Hogeschool Windesheim, Marnix Academie, Stenden Hogeschool en Hogeschool Leiden. Daarnaast wordt samengewerkt met landelijke instanties zoals het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en andere expertisecentra en stakeholders. Samen gaan zij de komende vier jaar aan de slag met de ontwikkeling en implementatie van een curriculum voor pabostudenten. Deze studenten worden specialist op het gebied van de Sportieve en Gezonde School.

Naast een taal-, reken- of techniek-specialist, heeft de basisschool straks ook een expert die zorgt dat kinderen genoeg bewegen en op hun voeding letten. Nu al staat een gezonde leefstijl hoog op de agenda. Maar basisscholen doen er volgens de initiatiefnemers af en toe iets aan; ze organiseren een sportdag, verbieden in de onderbouw ongezonde traktaties of kiezen gezonde voeding als thema voor een projectweek. De groep pabo-studenten die deelnemen aan het project Sportieve en Gezonde School specialist leren hoe ze de ouders bij de gezonde lessen kunnen betrekken. Ook krijgen ze colleges over hoe ze de kinderen naast de gymles meer kunnen laten bewegen, bijvoorbeeld met een 'spel van de week' voor het buitenspelen of 'beweegtussendoortjes' tussen de lessen.

Gezond opgroeien

Uiteindelijk hopen scholen onder meer het aantal mensen met obesitas terug te dringen. Rinda den Besten licht dit in het Algemeen Dagblad toe: ,,Vroeger dachten we: een snoeptraktatie kan geen kwaad. Maar we worden allemaal zwaarder in Nederland. We willen dat alle kinderen gezond kunnen opgroeien. Het begint bij de ouders, maar de school heeft ook een rol.''