Blog

Als je maar kind kan zijn

Freddy Weima
Voorzitter

Freddy Weima

En toen was het oorlog. Verschrikkelijke beelden van Marioepol en andere steden, dreigende taal vanuit het Kremlin, miljoenen vluchtelingen. Wie had dat een paar maanden geleden verwacht. Een bittere wake up call.

De brute inval in Oekraïne heeft ook voor ons onderwijs directe betekenis. Fantastisch hoe scholen erop reageren, in de nog altijd voortdurende coronatijd. De school van mijn zoon heeft al skikleding ingezameld, een sponsorloop georganiseerd en ontvangt binnenkort de eerste Oekraïense kinderen. Deze voorbeelden hoor je vanuit het hele land.

Afgelopen vrijdag mocht ik samen met VVD-Kamerlid Mariëlle Paul de Bataviaschool in de Indische Buurt in Amsterdam bezoeken. Het is op dit moment de enige school in de stad die volledig op nieuwkomers gericht is. De school ontvangt ruim 130 kinderen uit tientallen landen in alle delen van de wereld. Kinderen van vluchtelingen, expats, internationals die voor kortere of langere tijd in Amsterdam terecht zijn gekomen. Bij de ingang hangt een wereldkaart met daarbij de foto’s van alle kinderen, met een vlaggetje van het land van herkomst. Wereldburgerschap in optima forma.

Ik was diep onder de indruk van de professionaliteit waarmee deze kinderen worden begeleid door toegewijde leerkrachten en ondersteuners. Zeker de jongsten pakken in een paar weken tijd de Nederlandse taal op, de juffen en meesters weten precies hoe ze daarop moeten inspelen. Of de muzikaal zeer begaafde onderwijsassistent die elke week een ander instrument meeneemt (ditmaal de ukelele) om liedjes te zingen met de kinderen, ongemerkt hun woordenschat verrijkend.

Alle lof voor schoolleider Janneke Wormhoudt, al 22 jaar verbonden aan de Bataviaschool, maar met een enthousiasme alsof ze gisteren begonnen is. Het team is evenwichtig, weinig verloop, en als er vacatures zijn, zijn er genoeg kandidaten. Er wordt hard gewerkt aan de taalontwikkeling van kinderen, maar zeker ook aan hun sociale ontwikkeling, daarbij dankbaar gebruik makend van de mix van culturen. Kinderen leren spelen met elkaar. ‘Als je maar kind kan zijn.’

Momenteel breidt de Bataviaschool uit. Vanwege de komst van Oekraïense kinderen komen er twee groepen bij. De nieuwe groepen passen niet in het gebouw, maar gelukkig heeft de Indische Buurtschool, een paar straten verderop, ruimte.

Ook deze ontwikkeling zie je nu overal in Nederland. De nieuwkomersscholen zijn cruciaal voor de goede opvang van de grote vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne. Ze vormen een basis, een baken, in deze hele ingewikkelde tijd. En natuurlijk, we zullen tegen vele problemen aanlopen. Niet in de laatste plaats: hoe komen we aan genoeg goede mensen om al deze kinderen te kunnen opvangen? Een vraag waarop niemand een pasklaar antwoord heeft, maar gelukkig zien we op heel veel plekken creatieve oplossingen: ouders die hun steentje bijdragen, gepensioneerden, vrijwilligers. Ook wordt gekeken hoe de Oekraïners zelf kunnen bijdragen.

LOWAN, het netwerk van nieuwkomersscholen, speelt in samenwerking met de collega’s van de PO-Raad een belangrijke rol in het verwelkomen van al die kinderen. In de loop der jaren is ontzettend veel kennis opgebouwd, en die wordt nu volop gedeeld. Meer dan ooit is het belangrijk dat gemeenten, scholen, ministeries en anderen elkaar weten te vinden. Uiteraard aan de beleidstafels, en tegelijkertijd in de dorpen en de steden.

Zoals gezegd, fantastisch hoe zovelen zich inzetten voor de Oekraïense kinderen. Het roept ook wel een vraag op. Nog maar kort geleden hadden we te maken met een grote toestroom van Afghaanse vluchtelingen. En in eerdere jaren met vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië. Het bleek voor deze vluchtelingen ontzettend moeilijk om voldoende plek te vinden. Veel gemeenten durfden het niet aan om een asielzoekerscentrum te openen en ook het LOWAN had grote problemen met het helpen vinden van voldoende plaatsen voor de kinderen van asielzoekers. Tot op de dag van vandaag.

Wat zou het mooi zijn als de barmhartigheid die we voelen voor de Oekraïners zich wat zou verbreden. Dat we wat meer openstaan voor andere vluchtelingenkinderen. Zodat ook zij kind kunnen zijn.

bataviaschool

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten