Nieuws

Onderwijs heeft veel vragen over opvang Oekraïense leerlingen

In het onderwijs leven veel vragen over de opvang van Oekraïense leerlingen. Dat bleek tijdens het webinar met bijna 400 deelnemers dat de PO-Raad en LOWAN maandag 21 maart verzorgden. Naar aanleiding hiervan worden de veelgestelde vragen op onze website zo snel mogelijk aangevuld. 

Besturen en scholen hebben vooral vragen over de inzet van (Oekraïense) leerkrachten, het Oekraïens onderwijs, huisvesting, bekostiging, vervoer en de inhoud van het onderwijs.  

Twee adviezen 

Op niet elke vraag is een algemeen geldend antwoord te geven omdat onderwijs in verschillende regio’s met verschillende partijen te maken heeft. Daarnaast is ook nog niet alles duidelijk. Er wordt vanuit een kerngroep waarin onder andere LOWAN en de PO-Raad zitten, hard gewerkt om zo snel mogelijk meer duidelijkheid te geven 

Twee adviezen gaf LOWAN de deelnemers mee: 

  • Zoek contact met de nieuwkomersvoorziening in het primair onderwijs in jouw buurt. Schakelklassen, nieuwkomersklassen, AZC-scholen… zij hebben de expertise die je kunt gebruiken, een passend aanbod, traumasensitief, waarbij de thuistaal wordt ingezet als kracht. Op de LOWAN-website vind je een database en maak daar gebruik van. 

  • Maak gezamenlijk een plan. Met gemeente, collega-besturen (po en vo), nieuwkomersonderwijs in de regio, kinderopvangorganisaties en jeugdzorginstanties. Wees terughoudend in het opvangen van een kind als het niet duidelijk is of dit voor langere tijd zal zijn. Probeer te handelen met een plan voor langere termijn.

Meer duidelijkheid 

We hebben de vragen die tijdens het webinar gesteld zijn, verzameld en doorgegeven aan het Ministerie van OCW. Er wordt nu hard gewerkt aan de beantwoording daarvan. De pagina met veelgestelde vragen op de website van het Rijk en LOWAN bevatten de meest actuele informatie. Binnenkort plannen we ook een nieuwe webinar, waarin we weer informatie delen. Houd onze site dus in de gaten.  

Op de site van LOWAN is naar verwachting dinsdag 21 maart meer informatie te vinden over Oekraïens lesmateriaal. 

Vlag Oekraiene

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 en 14.00 – 16.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten