Nieuws

BNR: 'Probleem onderwijs asielkinderen wordt steeds urgenter'

Onderwijs voor kinderen van asielzoekers moet beter geregeld worden, vindt de PO-raad. Er dreigt een tekort aan schoollocaties, gespecialiseerde leerkrachten en lespakketten.

Terwijl het ontzettend belangrijk is dat deze groep kinderen zo snel mogelijk naar school gaat, zei Rinda den Besten van de PO-raad afgelopen dinsdag bij BNR Nieuwsradio. ,,Voor deze kinderen, die vaak ongelofelijk veel hebben meegemaakt, traumatisch soms, is het juist heel erg belangrijk om zo snel mogeljik in de klas te zitten tussen leeftijdsgenootjes. School is een hele normaliserende factor voor zo'n kind en ze hebben er bovendien recht op."

Als je kijkt naar de groeiende stroom asielzoekers, dan wordt het probleem steeds urgenter, zegt Den Besten. Aan de scholen ligt het niet, die nemen graag hun verantwoordelijkheid om de kinderen goed onderwijs te bieden, maar de onvoorspelbaarheid en fluctuatie in de groep is enorm; de getallen zijn vaak onduidelijk en de risico's voor de scholen in het aannemen van personeel zijn groot. ,,We zijn in Nederland nog niet in staat om dit goed te regelen.'

Luister hier het fragment van BNR Nieuwsradio terug. 

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 en 14.00 – 16.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten