Nieuws

Radio 1: 'Stop met 'slepen' vluchtelingenkinderen'

Er wordt veel te veel ‘gesleept’ met vluchtelingenkinderen. In sommige gevallen moeten ze in een paar maanden tijd wel twaalf keer verhuizen. Daardoor is het voor scholen vrijwel onmogelijk om hen goed onderwijs te bieden. Dat zei Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad woensdagochtend tegen NPO Radio 1.

De oplossingen waarmee het kabinet komt, zijn maar kleine oplossingen voor een veel groter probleem, benadrukte ze. Zo wil het kabinet op opvanglocaties leslokalen inrichten, maar kan een goed onderwijsprogramma ook dan simpelweg niet op gang komen als kinderen zo vaak moeten verhuizen, zei ze. Het kabinet wil scholen en hun besturen die lesgeven aan vluchtelingenkinderen financieel tegemoetkomen, maar scholen moeten daarvoor maanden onderhandelen met het ministerie van Onderwijs. 

Scholen vangen soms wel honderden kinderen op, nemen risico personeel aan te nemen en lesmaterialen aan te schaffen, maar met geen enkele zekerheid dat ze hiervoor geld gaan krijgen. Andere scholen worden daardoor huiverig om ook kinderen op te vangen. Dat is niet in het belang van kinderen, aldus Den Besten. Ze riep het kabinet daarom op te zorgen voor generieke bekostiging van asielzoekerskinderen en goede zorg voor hen te regelen. ,,Nu schieten we op alle fronten tekort.’’

De PO-Raad stuurde hierover dinsdag ook een brief aan de Tweede Kamer. Die spreekt woensdagmiddag over onderwijs aan vluchtelingenkinderen.

Het inzetten van pas afgestudeerde Pabo-studenten en werkloze leraren om hen les te geven, is in het primair onderwijs welkom maar helaas geen goede oplossing, vertelde Den Besten verder. De Wet werk en zekerheid, die paal en perk stelt aan het aantal tijdelijke contracten dat leraren mogen krijgen, ligt hier dwars. De kans is groot dat deze leraren dan in dienst moeten blijven en dus moeten worden betaald ook al zijn de vluchtelingenkinderen over een paar jaar weg en de leraren niet meer nodig. ,,Dat gaat ten koste van de andere leerlingen’’, aldus Den Besten.

Downloads

333.51 KB