Nieuws

Tweede Kamer: Overheid moet meer doen voor onderwijs en zorg vluchtelingenkinderen

De Tweede Kamer wil dat scholen die lesgeven aan vluchtelingenkinderen niet één maar twee jaar aanspraak kunnen maken op extra geld om dit onderwijs van te betalen. Ook vindt ze dat deze scholen op een vast bedrag per leerling moeten kunnen rekenen – 9000 euro - in plaats van dat ze hierover met het ministerie van Onderwijs moeten onderhandelen.

De Kamer, die hierover woensdag debatteerde, schaarde zich daarmee achter de PO-Raad. Per brief had zij het kabinet en de Tweede Kamer dinsdag opgeroepen schoolbesturen snel financiële zekerheid te geven en te garanderen dat het Rijk de kosten betaalt. Op dit moment wachten veertig schoolbesturen om uitsluitsel over hun verzoek om extra geld.

Ook riep de PO-Raad op zo snel mogelijk een einde te maken aan het zeulen met vluchtelingenkinderen. Zij zijn genoodzaakt in korte tijd soms zes keer van opvanglocatie te veranderen. ‘Het gebrek aan rust en regelmaat verergert reeds bestaande trauma's. Door de enorme fluctuaties in het aantal leerlingen dat hierdoor ontstaat, is het voor scholen en hun besturen vrijwel onmogelijk onderwijs in te richten dat van goede kwaliteit is’, aldus voorzitter van de PO-Raad Rinda den Besten in de brief.

Wet werk en en zekerheid

De Wet werk en zekerheid, die paal en perk stelt aan het aantal tijdelijke contracten dat een leraar mag krijgen, maakt dat extra moeilijk. Scholen die werkloze en pas afgestudeerde leraren in dienst willen nemen om de plotselinge toestroom van vluchtelingenkinderen goed op te vangen, lopen het risico deze in vaste dienst te moeten nemen. Dit terwijl de vluchtelingenkinderen naar verwachting over twee jaar weer zijn vertrokken of op een andere school zitten. Dat is onbetaalbaar voor scholen. Andere leerlingen zijn daarvan de dupe. Scholen worden ook hierdoor huiverig om kinderen op te vangen.

De oplossingen waarmee het kabinet komt, zijn maar kleine oplossingen voor een veel groter probleem, benadrukte Den Besten eerder die dag tegen Radio 1. Zo wil het kabinet op opvanglocaties leslokalen inrichten, maar kan een goed onderwijsprogramma ook dan simpelweg niet op gang komen als kinderen zo vaak moeten verhuizen, zei ze. 

Verrast

In het debat toonde staatssecretaris Sander Dekker zich verrast over de zorgen van de Tweede Kamer en PO-Raad. De bewindsman stelde niet op de hoogte te zijn van de financiële onzekerheid bij scholen en hun besturen. Dekker vindt het verder niet nodig om scholen langer dan een jaar geld te geven voor onderwijs aan vluchtelingenkinderen.

Melden

Scholen die in de knel komen met hun financiën bij het organiseren van goed onderwijs voor vluchtelingenkinderen kunnen zich nog steeds melden bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Neem daarvoor eerst contact op met Mark Ruitenbeek van de PO-Raad. 

Downloads

333.51 kB

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten