Nieuws

Update - Kamer overstag: Twee jaar extra bekostiging voor onderwijs aan vluchtelingen

Goed nieuws voor vluchtelingenkinderen. Na maanden soebatten, schaarde een meerderheid in de Tweede Kamer zich onlangs achter een motie die twee jaar extra bekostiging voor onderwijs aan vluchtelingenkinderen regelt. Dinsdag stemde de Kamer officieel met de motie in. Staatssecretaris Sander Dekker krijgt twee weken de tijd om de Kamer te informeren hoe hij de motie gaat uitvoeren.
De PO-Raad en haar leden hebben hard voor dit resultaat gestreden. ,,Fantastisch’’, reageert Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad. ,,Dit was ontzettend hard nodig om achterstanden bij duizenden kinderen te voorkomen.’’

Eerder dit jaar werd ook al een motie ingediend en aangenomen voor twee jaar aanvullende bekostiging. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) legde deze toen naast zich neer omdat de PvdA per ongeluk zou hebben ingestemd waarmee een meerderheid voor het plan ontbrak. Op initiatief van GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff werd de motie daarop woensdag nogmaals ingediend. Ditmaal zette ook de PvdA haar handtekening eronder. Nu een meerderheid een feit is, moet Dekker deze motie uitvoeren.

De ‘ja’-stem van de Kamer volgt op een maandenlange actie van de PO-Raad en haar leden. Zij hebben zich steeds hard gemaakt voor extra bekostiging. Dat geld is nodig om de vluchtelingenkinderen extra ondersteuning te geven om de Nederlandse taal te leren, om achterstanden weg te werken en speciale hulp te geven om hun trauma's te helpen verwerken.

Peiling: bekostiging schiet tekort

Voor de benodigde extra leraren, scholen, materialen en ruimte is nu te weinig geld beschikbaar. Uit een peiling van de PO-Raad in april bleek dat op 95 procent van de basisscholen die vluchtelingenkinderen opvangen de bekostiging te kort schiet. Tweederde van de scholen legt er gemiddeld 850 euro per leerling op toe, bovenop de Rijksbekostiging. Dit gaat ook ten koste van de andere leerlingen.

De PO-Raad bedankt haar leden voor hun strijden voor de vluchtelingenkinderen.

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten