Nieuws

Veel media-aandacht voor problemen asielzoekersscholen door nieuw achterstandenbeleid

‘Dat juist deze scholen de dupe worden van de herverdeling van het budget voor achterstandsleerlingen, vergroot volgens voorzitter Rinda den Besten de kansenongelijkheid in het onderwijs’, zo schrijft Trouw vandaag.

Ook NRC besteedt uitgebreid aandacht aan de ‘financiële strop’ voor asielzoekersscholen, oplopend tot een verlies van ruim vier ton per school. Dat betekent gedwongen ontslagen, grotere klassen en minder ondersteuning voor de leerlingen. De PO-Raad is bang dat het draagvlak verdwijnt om asielkinderen op te vangen. „Gemeenten of het COA doen een moreel appèl op schoolbestuurders”, zegt Den Besten in het NRC. „Een asielschool beginnen is een risicovolle onderneming, zeker met een lerarentekort. Nu vragen ze eigenlijk: wie wil er een asielzoekersschool starten en oh, je loopt er financieel op leeg.”

In het Algemeen Dagblad en de regionale kranten roept Rinda den Besten het kabinet op geld vrij te maken om deze scholen te compenseren. ,,Het is belangrijk dat kinderen die nog geen Nederlands praten en vaak ook zijn getraumatiseerd, intensief worden begeleid op hun basisschool. Dat is van groot belang voor onze maatschappij.''

Asielzoekersscholen draaiende houden

Het Nederlands Dagblad tenslotte stipt de oorzaak aan van de problemen: het weglekken van een derde van het totale onderwijsachterstandenbudget, doordat jarenlang gebruik is gemaakt van een verkeerde definitie. De woordvoerder van de PO-Raad: ‘Onze droom is dat de hele bezuiniging van 150 miljoen wordt teruggedraaid. Maar voor nu pleiten we voor de zes miljoen euro die naar schatting nodig is om de asielzoekersscholen draaiende te houden.’

Lees ook het artikel 'Nieuw achterstandenbeleid financiële strop voor asielzoekersscholen'

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 en 14.00 – 16.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten