Inspectie publiceert regeling beoordeling leerresultaten
De resultaten van de doorstroomtoets worden vanaf volgend schooljaar meegenomen in de beoordeling van de leerresultaten, dit schrijft de inspectie op haar website. Ook komen de correctiewaarden te vervallen en zijn de signaleringswaarden hierop aangepast.
Voor beoordeling van de leerresultaten in het huidige schooljaar baseert de inspectie zich nog op de schoolweging van de afgelopen drie schooljaren. Op verzoek van de school kunnen de resultaten van de doorstroomtoets 2025 meegenomen worden in het oordeel van schooljaar 2024/2025. Belangrijke voorwaarde is dat de leerresultaten als voldoende beoordeeld worden.
Correctiewaarden vervallen
In schooljaar 2022-2023 en 2023-2024 hanteerde de inspectie correctiewaarden bij het beoordelen van leerresultaten. Voornamelijk ingegeven door de effecten van de coronacrisis en de normeringsverschillen tussen eindtoetsen. Nu de correctiewaarden zijn komen te vervallen zijn ook de signaleringswaarden voor 1S en 2F aangepast. Dit betekent dat voor de meeste scholen de signaleringswaarden voor 1S/2F iets lager zijn. De signaleringswaarde voor indicator 1F is hetzelfde gebleven.
Doorstroomtoets onvoldoende betrouwbaar
De PO-Raad blijft kritisch op de doorstroomtoets. De aangetoonde verschillen tussen de toetsen maken de doorstroomtoets een minder betrouwbaar instrument bij het beoordelen van onderwijskwaliteit. Het terugbrengen naar één toets is een mogelijke oplossingsrichting, maar nog beter is om het huidige stelsel op de schop te nemen. Nu wordt de toekomst van kinderen teveel bepaald door een toets of 11- of 12 jarige leeftijd. De PO-Raad herhaalt haar pleidooi voor latere selectie.
Tot slot roept de PO-Raad de inspectie op om bij het onderzoek naar de leerresultaten de brede onderwijskwaliteit goed in kaart te brengen, ook het vakmanschap van de leraar te waarderen en de context van de schoolorganisatie mee te wegen.
Meer informatie?
Lees het bericht op de website van de inspectie.