Nieuws

KLASSEN - documentaireserie over strijd voor gelijke kansen in het onderwijs

Lukt het school om het verschil te maken? Dit is de vraag die Sarah Sylbing en Ester Gould, makers van de bekroonde serie Schuldig, zich voor hun nieuwe documentaireserie Klassen stelden. Een zevendelige documentaireserie over de strijd voor gelijke kansen in het onderwijs. Klassen is te zien vanaf maandag 30 november 2020 om 21:35 uur op NPO 1 en NPO Start. Na de laatste uitzending trekken de makers het land in om met betrokkenen door te praten over oplossingen.

De serie begint in de zomer van 2019. We ontmoeten achtstegroepers in afwachting van hun eindadvies, en middelbare scholieren wiens kaarten al eerder geschud zijn. Lukt het hen om op te boksen tegen lage verwachtingen, of te leven met hoge? Waar het ene kind worstelt met een armoedige of onzekere thuissituatie, gaat het andere juist gebukt onder de drang om te presteren. Gelukkig zijn er volwassenen die voor het belang van de kinderen strijden: de zeer betrokken leraren, de mentor, de bestuurder en de wethouder.

Gefeliciteerd met het diploma van je ouders!

Voor Klassen zijn Sylbing en Gould in Amsterdam-Noord neergestreken. Een grote toestroom van hoogopgeleide ouders heeft gezorgd voor een nieuw straatbeeld. Maar hun kinderen gaan naar andere scholen dan die van de oorspronkelijke buurtbewoners. Deze scheiding van klassen zien we niet alleen in Amsterdam-Noord terug, maar in heel Nederland. Wat vragen oproept. Want kunnen onze onderwijskrachten nog wel het verschil maken? Is het diploma van onze kinderen gebaseerd op hun eigen kwaliteiten of speelt het opleidingsniveau van de ouders een doorslaggevende rol? Een gelijke start bestaat niet, maar elke les biedt een nieuwe kans.

Meetups

Na de laatste uitzending van Klassen gaan de makers het land in om met betrokkenen door te praten over oplossingen. Want dit probleem lossen we alleen samen op. Iedereen kan zich aanmelden voor een meetup in zijn eigen regio. Aan het slot van elke meetup worden de belangrijkste voorwaarden verzameld die nodig zijn bij het creëren van gelijke kansen voor álle kinderen. Deze voorwaarden worden gebundeld in een grootse slotbijeenkomst in Den Haag. 

Lees hier meer over Klassen