Nieuws

De eerste verjaardag van passend onderwijs

Terwijl de leerlingen met vakantie zijn, viert passend onderwijs op 1 augustus in stilte haar eerste verjaardag. Dankzij deze wet krijgen kinderen met een beperking meer mogelijkheden in het regulier onderwijs en moeten álle leerlingen het onderwijs en de hulp krijgen die het beste bij hun behoeften aansluiten.

‘Ik heb jaren geknokt om mijn kind op het speciaal onderwijs te krijgen!’, riepen wanhopige ouders die vreesden dat hun kind teruggeplaatst zou worden naar de plek waar het ongelukkig was, gepest werd of niet mee kon komen. Zo’n vaart bleek het in de praktijk meestal niet te lopen. Het speciaal onderwijs blijft gewoon bestaan voor kinderen die dat nodig hebben. Maar er zijn wel veranderingen in gang gezet. De PO-Raad sprak met verschillende betrokkenen over de kansen die zij het afgelopen jaar gezien en gegrepen hebben. Lees het hele artikel hier.

Passend onderwijs maakt goede start

Passend onderwijs heeft een goede start heeft gemaakt, ziet de PO-Raad. De laatste voortgangsrapportage passend onderwijs (juni 2015) bevestigt dat. ,,We zien nog niet overal het eindresultaat, passend onderwijs zoals het moet zijn, maar we zien duidelijk de meerwaarde ontstaan. Kinderen krijgen meer kansen, ouders worden meer betrokken bij de school. Daar doen we het voor’’, aldus Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad. ,,Waar invoeringsproblemen ontstaan, werken we hard aan een goede oplossing.’’ Voorwaarde voor succes is wel dat onderwijs rust, ruimte en vertrouwen blijft krijgen om aan passend onderwijs te bouwen, waarschuwt de PO-Raad. ,,Daarmee voorkomen we dat scholen steeds weer moeten werken met nieuwe regels wat ten koste gaat van de aandacht die zij willen en moeten besteden aan hun leerlingen. ,,Alleen door de rust in het onderwijs te bewaken, kunnen we het kind centraal blijven stellen.’’

Downloads

323.02 kB

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten